Ξέρετε ότι:

Οι θάνατοι λόγω οδικών δυστυχημάτων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλαπλασιάζονται και οι μόνιμες αναπηρίες των θυμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι νέοι οδηγοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμπλακούν σε δυστύχημα, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς. Η κυριότερη αιτία θανάτων σε νέους ηλικίας 16 έως 20 ετών, είναι τα τροχαία ατυχήματα.

Μεταξύ των παραγόντων που εμπλέκονται στη γένεση αυτών των τραγωδιών είναι:

↠ η έλλειψη οδηγικής πείρας

↠ η υπερεκτίμηση των δυνάμεων

↠ η μικρότερη αντίληψη του κινδύνου

↠ η ανεπαρκής κρίση σε θέματα κυκλοφορίας και η ανεπαρκής εκπαίδευση

↠ η κούραση κατά τις νυχτερινές ώρες,

↠ η επιρροή από συνομήλικους ή φίλους

↠ η τάση για επίδειξη ή συναγωνισμό ταχύτητας

↠ η κατανάλωση αλκοόλ

↠ η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή κράνους

 Ο ρόλος των γονιών

Οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη να ενημερώσουν τα παιδιά τους από πολύ νωρίς για τους κινδύνους του οδικού δικτύου, να τα κατευθύνουν στην απόκτηση οδικής συνείδησης και να τα προσανατολίσουν στην υπεύθυνη οδήγηση. Οι νέοι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν ότι από δικά τους λάθη ή ανεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο, ως πεζοί, οδηγοί ή επιβάτες, είναι δυνατόν να αφαιρέσουν τη ζωή άλλων ή να χάσουν τη δική τους.

Μεταξύ άλλων, οι γονείς πρέπει:

↠ Να δίνουν πάντα το καλό παράδειγμα. Η συμπεριφορά των γονιών στο δρόμο και όταν οδηγούν, πρέπει να είναι ορθή, διότι τα παιδιά μεγαλώνοντας πολύ συχνά μιμούνται τους γονείς τους.

↠ Να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση ή να προτείνουν άλλους τρόπους επιστροφής σε περίπτωση που τα παιδιά έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

↠ Να συνοδεύουν τα παιδιά τους όταν είναι νέοι οδηγοί, ώστε να συμβάλουν στο να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες και να συμβουλεύουν για τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

↠ Να μην αγοράζουν επικίνδυνα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες στα παιδιά τους. Το κυριότερο μέλημα για το ποιο αυτοκίνητο θα οδηγήσουν τα παιδιά, θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερος δυνατός βαθμός ασφάλειας που προσφέρει ένα όχημα (σύστημα φρένων, ABS, αερόσακοι, κλπ.).

↠ Να διδάξουν τους νέους να μην παρασύρονται από άλλους συνομηλίκους τους με επικίνδυνες συμπεριφορές.

↠ Να παροτρύνουν τα παιδιά τους να μη διστάζουν να κατεβαίνουν από κάποιο όχημα του οποίου ο οδηγός δεν συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις τους.

Πηγή: www.aodos.gr