Πόσα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε κόπωση ή υπνηλία;
Τα στοιχεία που αναφέρει η Τροχαία υποτιμούν το πρόβλημα της υπνηλίας ή της κόπωσης ως αίτιας Τροχαίου ατυχήματος, γιατί είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. Βάσει των αναφορών της Τροχαίας, περίπου το 1% όλων των ατυχημάτων και το 3% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλονται στο γεγονός ότι οι οδηγοί αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν.

Ποιες ομάδες οδηγών μπορεί να εμφανίσουν υπνηλία κατά την οδήγηση;

Σύμφωνα με έρευνα, οι παρακάτω ομάδες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο:

Νεαροί οδηγοί

Άνδρες

Άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες

Άτομα που δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες

Άτομα που έκαναν χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών

Άτομα που πάσχουν από μη διαγνωσμένες διαταραχές του ύπνου

Βέβαια όλοι οι οδηγοί βρίσκονται σε κίνδυνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, όταν π.χ.οδηγούν για μεγάλη απόσταση χωρίς διαλείμματα.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημεία της κόπωσης;

Η αδυναμία να θυμηθείτε τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα. Οι σκέψεις χωρίς ειρμό, η δυσκολία να εστιάσετε την προσοχή σας. Αδυναμία να κρατήσετε τα μάτια ανοιχτά ή το κεφάλι όρθιο. Επαναλαμβανόμενο χασμουρητό. Έξοδος από τη λωρίδα κυκλοφορίας που ακολουθείτε χωρίς λόγο, πόνο ή δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού-αυχένα.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε την υπνηλία κατά την οδήγηση;

Φροντίστε να κοιμάστε καλά τη νύχτα, ταξιδεύετε με συντροφιά, σχεδίαζετε διαλείμματα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποφεύγετε το αλκοόλ ή άλλα φάρμακα που μπορεί να σας επηρεάσουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια, αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου.

Τι πρέπει να κάνετε αν καταληφθείτε από υπνηλία ενώ οδηγείτε;

Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια της κόπωσης, βρείτε ένα ασφαλές μέρος να σταματήσετε και κοιμηθείτε για 20τουλάχιστον λεπτά, Αποφύγετε να πιείτε καφέ ή άλλα προτά που περιέχουν καφεϊνη. Προτιμείστε ένα φυσικό χυμό ή απλά νερό..

Εάν σχεδιάζετε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο:

Κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη νύχτα. Προγραμματίστε να οδηγείτε τις ώρες που συνήθως είστε σε εγρήγορση και μείνετε κάπου στη διάρκεια της νύχτας.

Απόφυγετε την οδήγηση τις ώρες που, λόγω του βιολογικού ρολογιού, οι άνθρωποι νυστάζουν. Οι ώρες αυτές είναι συνήθως νωρίς το απόγευμα (μεταξύ 3 και 4) καθώς και από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.

Εάν έχετε συνεπιβάτες, πιάστε την κουβέντα μαζί τους. Θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και εκείνοι θα είναι σε Θέση να σας πουν εάν δείχνετε σημάδια υπνηλίας.

Προγραμματίστε διαλείμματα κάθε δυο ώρες. Πάρτε ένα μικρό ύπνο, τεντωθείτε, περπατήστε, κάντε μερικές ασκήσεις πριν ξαναρχίσετε την οδήγηση.

Σταματήστε αμέσως εάν νιώσετε οποιοδήποτε σημάδι υπνηλίας.

ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μην εμπιστεύεστε το άνοιγμα του παραθύρου, τη δροσιά του κλιματιστικού ή τη δυνατή μουσική. Όχι μόνο δεν μπορούν να σας κρατήσουν σε εγρήγορση αλλά θα αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα της κουρασής σας.

Πηγή: www.aodos.gr