Για πολλούς αποτελεί την ομορφότερη πόλη της Πελοποννήσου που κρατά τις ισορροπίες μεταξύ του αστικού και του φυσικού, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση σε μέγεθος, μετά την Πάτρα. Τα τοπικά της προϊόντα με πρωταγωνιστές το λάδι και τις ελιές ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, χαρίζοντας το άρωμά τους, ενώ από το κάστρο της μέχρι τους δρόμους της, τα εκκλησάκια, τα μαγαζιά της και τη νυχτερινή ζωή, η Καλαμάτα έχει ξεχωριστό χαρακτήρα. Ας τη γνωρίσουμε.

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Στο πιο ατμοσφαιρικό σημείο της πόλης θα συναντήσετε στενά δρομάκια που βγάζουν άρωμα από το παρελθόν, πανέμορφα νεοκλασικά, σκεπές με κεραμίδια, αρχιτεκτονική επηρεασμένη από τα νεότερα ευρωπαϊκά ρεύματα, την αθηναϊκή κλασική αρχιτεκτονική, αλλά και την ενετική αρχιτεκτονική και τα πρότυπα της Τουρκοκρατίας, ό,τι πρέπει για να αφεθείτε και να περπατήσετε εξερευνώντας κάθε σπιθαμή. Εκεί θα βρείτε πετρόχτιστα εκκλησάκια, διάφορα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα που σίγουρα θα γεμίσουν τις βαλίτσες του γυρισμού, το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση το 1821, αλλά και μουσεία που θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον, όπως το Λαογραφικό με εκθέματα από τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής, το Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και το Στρατιωτικό Μουσείο που φυλάσσει όπλα και στρατιωτικές στολές των Ελλήνων.

Εξερεύνηση του κάστρου

Ένα μικρό και ερειπωμένο κάστρο ανοικοδομήθηκε το 1205 από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, όπου και ξεκινάει η οικονομική ακμή της πόλης, ενώ σήμερα το κάστρο αυτό αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της πόλης. Από τον πευκόφυτο λόφο στον οποίο βρίσκεται μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της πόλης και της θάλασσας, ενώ στο νότιο άκρο του υπάρχει ένα μικρό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις χορού και μουσικής, μέσα σε υπέροχη ατμόσφαιρα. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται και ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, που αποτελεί το μητροπολιτικό ναό της πόλης και του νομού, αλλά και χαρακτηριστικό κτίσμα της περιοχής. Σίγουρα μια επίσκεψη στην Καλαμάτα δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς πέρασμα από τα παραπάνω.

Βουτιές στις παραλίες

Η Καλαμάτα σας δίνει αρκετές επιλογές (και) για μπάνιο. Οι κολπίσκοι της Βέργας και του Αλμυρού είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν τις βουτιές σας σε όμορφα νερά, ενώ αν θελήσετε να βγείτε λίγο εκτός, σας περιμένει η Μικρή Μαντίνεια με λευκό βότσαλο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά της Καλαμάτας και η παραλία Σάντοβας στην Αβία, 12 χλμ. από την πόλη, που αποτελεί μια από τις πιο κοσμικές παραλίες, με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο.

Βέργα για ποτό

Βάλτε τα βραδινά σας και πηγαίνετε μια βόλτα προς της Βέργα, ένα όμορφο και προσεγμένο προάστιο της πόλης, στους πρόποδες του όρους Καλάθι, όπου συγκεντρώνεται η νυχτερινή ζωή για την καλοκαιρινή σεζόν. Εκεί θα βρείτε όμορφα μαγαζιά με θέα στη θάλασσα, αλλά και στην πόλη της Καλαμάτας για το ποτό σας, ενώ αν επισκεφτείτε την πόλη το χειμώνα, η διασκέδαση μεταφέρεται στο ιστορικό κέντρο, σε κουτούκια και bar με διαφορετική ατμόσφαιρα, πιο χειμερινή.

Η Καλαμάτα απέχει μόλις 238 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε με άνεση και ασφάλεια οδηγώντας μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, μελών της HELLASTRON.

Για να πάτε στην Καλαμάτα από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών–Κορίνθου-Πατρών) μέχρι τον κόμβο προς Τρίπολη –  Καλαμάτα μετά τον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» μέχρι και την Καλαμάτα.