Μπορεί να ακούγεται βαρύ ή σκληρό, αλλά είναι αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου, ότι η λάθος μουσική στο αυτοκίνητο μπορεί να θέσει έναν οδηγό σε πραγματικό κίνδυνο.

«Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέρος στον κόσμο στο οποίο μπορεί να σκοτωθείς επειδή ακούς τη λάθος μουσική». Με αυτή τη δήλωση ο καθηγητής μουσικολογίας και ερευνητής, Warren Brodsky, καταδεικνύει τη σημαντικότητα των ευρημάτων της έρευνάς του, την οποία και διεξήγαγε στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ.

Τι σημαίνει όμως λάθος μουσική; Σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή, δεν υπάρχει σωστό είδος μουσικής που θα έπρεπε να ακούμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής μας. Δεν έχει σημασία αν είναι Eminem ή Bach, μέταλ ή ποπ, λέει ο ίδιος αφοπλιστικά. Αυτό που έχει σημασία και επηρεάζει δραματικά τις αισθήσεις μας και την προσοχή μας στο δρόμο, είναι αν μας αρέσει η μουσική που ακούμε και αν μας ξυπνά αναμνήσεις. Και αυτό συμβαίνει ακόμη πιο έντονα στις νεαρές ηλικίες και τους νέους οδηγούς.

Μάλιστα ίδιος διαπίστωσε ότι σε πιο μικρές ηλικίες, τα ποσοστά λάθους κατά την οδήγηση αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην έρευνα που πραγματοποίησε, επίλεξε 85 νεαρούς οδηγούς τους οποίους έβαλε να οδηγήσουν 40 λεπτά, ακούγοντας μουσική που είχε επιλέξει αυτός για αυτούς και 40 λεπτά ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νεαροί και οι νέοι οδηγοί έκανα κατά 20% λιγότερα λάθη όταν άκουγαν τυχαία μουσική.

Πλέον, o Warren Brodsky εργάζεται επάνω σε μία εφαρμογή η οποία θα αναπαράγει μουσική αναλόγως της διάθεσης του οδηγού και θα φροντίζει, ώστε να τον έχει πάντοτε σε κατάσταση επαγρύπνησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά εκτός από τη μουσική, υπάρχουν και άλλα πράγματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης τα οποία μας βάζουν σε κίνδυνο. Φαγητό, κάπνισμα, βάψιμο (οι γυναίκες), κινητό (μηνύματα ή ομιλία) είναι συνήθειες που πρέπει να κοπούν όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι.

Πηγή: autotriti.gr