Η προσπέραση είναι μία από τις ενέργειες που μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα αν δεν γίνει σωστά και δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό προϋποθέτει πως οδηγός, εκτός από καλές οδηγικές ικανότητες, πρέπει να γνωρίζει καλά και το αυτοκίνητό του αλλά και να εκτιμήσει σωστά όλες τις παραμέτρους. Ας δούμε λοιπόν πως πρέπει να κινηθεί όποιος θέλει να προβεί σε προσπέραση.

 

Επιλογή σχέσης στο κιβώτιο

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να επιλέξουμε σωστή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, η οποία πρέπει να φέρει τις στροφές του κινητήρα στην αρχή του φάσματος που αποδίδει τη ροπή του, έτσι ώστε να μην φτάσει ο κινητήρας στον περιοριστή στροφών (κόφτη) πριν ολοκληρώσουμε την προσπέραση, με αποτέλεσμα να χάσουμε χρόνο.

 

Θέση στο οδόστρωμα

Πριν προσπεράσουμε, θα πρέπει να ελέγξουμε ότι επιτρέπεται η προσπέραση στο συγκεκριμένο σημείο, στη συνέχεια του δρόμου δεν υπάρχει στροφή αλλ’ά και ότι στο αντίθετο ρεύμα δεν υπάρχει κάποιο όχημα. Στη συνέχεια, προσπερνάμε μόνο από αριστερά ενεργοποιώντας τον αριστερό δείκτη (φλας) και επιστρέφουμε στη λωρίδα μας ενεργοποιώντας το δεξί φλας, αφού πρώτα έχουμε απομακρυνθεί από το όχημα που προσπεράσαμε.

 

Πηγή: www.autotriti.gr