Η ιδέα του «ιπτάμενου αυτοκινήτου» έρχεται όλο και πιο κοντά, όπως δείχνει το ηλεκτρικό αεροσκάφος VTOL (καθέτου απογείωσης και προσγείωσης) της Lilium Aviation.
Η Lilium, που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω video από την πρώτη δοκιμαστική πτήση του διθέσιου αεροσκάφους της. Αυτό έχει συνολικά 36 ηλεκτρικούς τζετ κινητήρες πάνω στα φτερά του που έχουν άνοιγμα 10 μέτρων.
Οι κινητήρες αυτοί, που λειτουργούν όπως οι turbofan αλλά με ηλεκτροκίνητο αντί για στροβιλοκίνητο συμπιεστή, είναι διατεταγμένοι σε 12 σετ των τριών που το καθένα έχει το δικό του φλαπ. Όταν το αεροσκάφος απογειώνεται ή προσγειώνεται, τα τζετ με τα φλαπ τους είναι σε κατακόρυφη θέση. Μετά έρχονται σταδιακά σε οριζόντια θέση για την πτήση, παρέχοντας πρόωση.
Το μυστικό του Lilium είναι ότι η άντωση κατά την πτήση παρέχεται από τις πτέρυγες και όχι από τα στροφεία(όπως στα ελικόπτερα ή τα drones), οπότε «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι 90% μικρότερη απ’ ό,τι στα αεροσκάφη τύπου drone» και η μπαταρία δίνει αυτονομία πτήσης 300 km ανά πλήρη φόρτιση, με ταχύτητα πλεύσης έως και 300 km/h.
Στη δοκιμαστική πτήση, το Lilium ήταν τηλεκατευθυνόμενο, αλλά η εταιρεία υπόσχεται ότι οι επανδρωμένες πτήσεις θα ακολουθήσουν σύντομα. Οι πλήρως αυτόνομες αποτελούν το στόχο για το μέλλον, όπου το Lilium VTOL μπορεί να χρησιμοποιείται ως αεροταξί για γρήγορες μεταφορές.