Δείτε τώρα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε όλα τα είδη ζάντας, έτσι ώστε να βρείτε τι ταιριάζει στο δικό σας είδος οδήγησης.

Θες ομορφότερες, πιο ελαφριές ζάντες, με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση!

Πρόκειται για τη διασημότερη από τις 2 κατηγορίες κυρίως λόγω καλύτερης εξωτερικής εμφάνισης. Τα υλικά κατασκευής τους είναι αλουμίνιο, βόριο, μεταλλικό νάτριο και επίσης τιτάνιο. Μερικές περιέχουν και μαγνήσιο, το οποίο προστίθεται για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ζάντας με την ανάλογη αύξηση και του κόστους, ειδικά όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε αυτό.

Πλεονεκτήματα: Οι συγκεκριμένες ζάντες είναι πολύ ελαφρότερες από αυτές της άλλης κατηγορίας, γεγονός το οποίο αυξάνει ορισμένες από τις επιδόσεις τού αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα η επιτάχυνσή του. Επίσης, λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, μειώνεται (έστω και ελάχιστα) η κατανάλωση καυσίμου. Τέλος, προσφέρουν πολύ μεγάλη βελτίωση στη συνολική εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου, γεγονός που αποτελεί #1 λόγο προτίμησης τους από πολλούς οδηγούς.

Μειονεκτήματα: Λόγω των λιγότερο ανθεκτικών υλικών του, σε σχέση με το ατσάλι το οποίο φημίζεται, εξάλλου, για την αντοχή του, είναι περισσότερο ευαίσθητες. Το συνολικό τους κόστος είναι επίσης υψηλότερο (σε μερικές περιπτώσεις κατά πολύ) ενώ και η επισκευή, αν και όποτε είναι δυνατή, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Η ισορροπία τιμής και ποιότητας!

Γνωστές και ως «εργοστασιακές» καθώς είναι οι πλέον διαδεδομένες που συναντούμε στα περισσότερα αυτοκίνητα, αν και τις περισσότερες φορές καλύπτονται από τα «τάσια» οπότε δεν είναι ορατές. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι το αυξημένο βάρος αλλά και η μεγάλη ανθεκτικότητα.

Πλεονεκτήματα: Ιδιαίτερα υψηλή ανθεκτικότητα ανεξάρτητα από τρόπο και συνθήκες οδήγησης χωρίς να χρειάζονται τόση προσοχή (π.χ. σε λακκούβες και πεζοδρόμια) όσο χρειάζονται οι αντίστοιχες από κράμα μετάλλων.

Μειονεκτήματα: Μεγαλύτερο βάρος, κάτι το οποίο συνεπάγεται μείωση σε ορισμένα χαρακτηριστικά απόδοσης και περιορισμένο εύρος διαστάσεων και μεγεθών φάρδους. Θεωρούνται «αντιαισθητικές» από πολλούς ενώ τείνουν να σκουριάζουν εύκολα.

Οικονομία, «δυναμική» και ατσάλι για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει!

Το σημαντικότερο, για πολλούς, κριτήριο κατά την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος είναι η τιμή οπότε αν βάζεις το κόστος «πάνω απ’ όλα» τότε δε χρειάζεται καμία σκέψη, ειδικά από τη στιγμή που όπως αναφέραμε νωρίτερα η διαφορά στην τιμή είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά μεγάλη.

Εάν είσαι οπαδός της «δυναμικής» οδήγησης και επενδύεις στο αυτοκίνητό σου τόσο σε εξωτερικές αλλά και σε μηχανικές βελτιώσεις, οι ζάντες κράματος είναι μονόδρομος, εφόσον δείχνεις την απαραίτητη προσοχή σε αυτές ώστε να μην τις φθείρεις ανεπανόρθωτα.

Αντιθέτως, για άνετη χρήση εντός και εκτός ασφάλτου, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς μη πάθουν το παραμικρό, καθώς επίσης και για καλύτερα κρατήματα όταν οδηγείς σε χιόνι (λόγω του μεγαλύτερου συνολικού βάρους του τροχού), επιλέγεις ζάντες από ατσάλι.

Πηγή: autotriti.gr