Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, η ιστορική Δημητσάνα είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Ο διατηρητέος οικισμός της υποδέχεται τους ταξιδιώτες σε ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο με τα πέτρινα σοκάκια, σπίτια και αρχοντικά, εκκλησιές και όμορφες γειτονιές να αποκαλύπτονται σε κάθε γωνιά.
Περπατήστε ανάμεσα στα πετρόκτιστα κτήρια, στα φιδωτά δρομάκια του οικισμού και ανακαλύψτε τα όμορφα γεφύρια και τις νερορτιβές της Δημητσάνας.

Η ίδια αποτελεί και ένα μουσείο ιστορίας με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και τις αρχαιολογικές και λαογραφικές συλλογές της.
Παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικά πιάτα και όμορφα καφέ με τζάκια υπάρχουν διάσπαρτα στο χωριό.
Περάστε και από το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης που δημιουργήθηκε στη Δημητράνα για την ανάδειξη των παραδοσιακών υδροκίνητων εγκαταστάσεων που παλιότερα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στην περιοχή.

Μια όμορφη εκδρομή περίπου μιας ώρας από τη Δημητσάνα, για να γνωρίσετε το δάσος του Μαινάλου, είναι αυτή: Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Δάσος Μαινάλου – Ελάτη – Βυτίνα – Καρκαλού – Δημητσάνα.
Το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει τον μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας).
Η θέα της κοιλάδας που ρέει ο Λούσιος από το ύψωμα της Δημητσάνας, ως την Μεγαλόπολη και στο βάθος τον όγκο του Ταΰγετου, μένει εμπειρία χαραγμένη στην μνήμη. Από την Αθήνα θα χρειαστείτε περίπου 200 χιλιόμετρα, τα οποία θα απολαύσετε οδηγώντας στον υπερσύγχρονο Μορέα των 205 χιλιομέτρων συνολικού μήκους.

Από την Αθήνα η Δημητσάνα απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα, και μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.
Οι σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου (Ολυμπία Οδός), καθώς και η λειτουργία του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Καλαμάτας (Μορέας) όχι μόνο διασφαλίζουν την ασφάλεια και την άνεση του ταξιδιού αλλά παράλληλα αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά του τοπίου από το οποίο διέρχονται.
Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε την Ολυμπία Οδό (Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών) μέχρι την Κόρινθο και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο Μορέα (Κόρινθος – Τρίπολι – Σπάρτη ή Καλαμάτα) μέχρι τον κόμβο της Νεστάνης. Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την επαρχιακή οδό Καλλιάνου – Λεβιδίου μέχρι το Λεβίδι και την επαρχιακή οδό Τρίπολης Ολυμπίας μέχρι τη Δημητσάνα.