Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν πολλά συστήματα ασφαλείας, όμως αυτό που πραγματικά σώζει ζωές εξακολουθεί να είναι ο αερόσακος. Μάλιστα, η Λέσχη Αυτοκινήτου Ν. Ζηλανδίας λέει ότι οι αερόσακοι μειώνουν στο μισό την πιθανότητα θανάτου σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Οι αερόσακοι ήρθαν ως ένα λογικό συμπλήρωμα των ζωνών ασφαλείας, οι οποίες συγκρατούν μεν αποτελεσματικά το σώμα, αλλά όχι και το κεφάλι, που μπορεί να χτυπήσει στο τιμόνι, το ταμπλό, το παρμπρίζ ή άλλα σημεία της καμπίνας.

Αερόσακοι τοποθετούνται στα αμερικανικά αυτοκίνητα από τη δεκαετία του 1970, αλλά κυκλοφορούν ακόμα στον κόσμο πολλά αυτοκίνητα που δεν έχουν. Το παρακάτω video δείχνει γλαφυρά τη διαφορά ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο με αερόσακους και σε ένα χωρίς, όταν συγκρουστούν.

Παρότι τα δύο αυτοκίνητα δεν είναι της ίδιας εποχής –το ένα είναι ένα φορτηγάκι Proton του 2009 και το άλλο ένα σύγχρονο Kia– η διαφορά είναι εξόφθαλμη και θα κάνει όσους κυκλοφορούν με παλιό αυτοκίνητο να ανατριχιάσουν.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε 100% την προτροπή της AA New Zealand: «Πάντα να αγοράζετε το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που μπορείτε».