Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, “εκεί που ζουν τα βόδια”. Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά. Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού.
Κάθε ιδιαίτερη παραλία κρύβει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην περίπτωση της Βοϊδοκοιλιάς, έχουμε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό κολπίσκο! Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ ακρη της παραλίας. Στα αριστερά σας, σαν κάθεστε στο αμμουδερό, βλέπετε το Παλιόκαστρο. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της παραλίας πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο. Η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!

Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει “αυθεντική”! Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα. Το τέλειο κυκλικό της σχήμα, η βελούδινη, ανοιχτόχρωμη άμμος, τα τιρκουάζ, διάφανα νερά της και οι πασίγνωστες, τραβηγμένες από ψηλά φωτογραφίες της, που δείχνουν μια λωρίδα άμμου –από κοντά δεν είναι τόσο στενή όσο φαίνεται– να διακόπτει το απέραντο γαλάζιο έχουν κάνει τη Βοϊδοκοιλιά διάσημη, κι αυτή με τη σειρά της έχει καταφέρει να φέρει κόσμο σε αυτήν την αδίκως υποτιμημένη γωνιά της Πελοποννήσου. Ένας λοφίσκος σε κάθε άκρη της προσδίδει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που δε θα μπορούσε να της λείπει, δεδομένης της περιοχής στην οποία βρίσκεται: στο νότιο λόφο είναι κτισμένο το Παλιόκαστρο, το βυζαντινό κάστρο της Πύλου, και στο βόρειο ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Θρασυμήδη. Οι φαν των ερημικών παραλιών την αποφεύγουν τα Σαββατοκύριακα, κατευθυνόμενοι στις εναλλακτικές επιλογές της περιοχής: η παραλία της Γιάλοβας, η Χρυσή Άμμος κοντά στη λιμνοθάλασσα του Διβαρίου, η παραλία του χωριού Ρωμανός και η παραλία στο Μάτι, μετά το χωριό Τραγάνα, είναι μερικές από τις καλύτερες.

Η Βοϊδοκοιλιά απέχει μόλις 290 χιλιόμετρα από την Αθήνα
και μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.
Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου (Ολυμπία Οδός), καθώς και η λειτουργία του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Καλαμάτας (Μορέας) όχι μόνο διασφαλίζουν την ασφάλεια και την άνεση του ταξιδιού αλλά παράλληλα αναδυκνείουν την φυσική ομορφιά του τοπίου από το οποίο διέρχονται. Από την Καλαμάτα θα κατευθυνθείτε προς Πύλο και μετά από 50 χιλιόμετρα θα φτάσετε στην παραλία μαγευτική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.