Σε αλλαγές στον τρόπο ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης για του ηλικιωμένους προχωρά το υπουργείο Μεταφορών, σε μια προσπάθεια να τερματίσει την τεράστια αναμονή και τις ουρές στα γραφεία των γιατρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περί τους 5.000 ηλικιωμένους που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους. Σημειώνονται μάλιστα περιπτώσεις όπου 80άρηδες περίμεναν για την ανανέωση του διπλώματος τους από το 2014, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να οδηγούν με ληγμένο δίπλωμα.

Λόγω των καθυστερήσεων, το υπουργείο έδινε το δικαίωμα σε οδηγούς άνω των 80 να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους και εφόσον υπήρχε αδυναμία εξέτασής τους από τις ιατρικές επιτροπές να παρατείνεται η διοικητική ισχύ της έως και έξι μήνες.

Από τις 8 Νοεμβρίου 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σύστημα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν την άδειά τους να εξετάζονται απευθείας από τους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ή και κρατικών κέντρων υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται από παθολόγους, οφθαλμίατρους, νευρολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους.

Τι προέβλεπε πριν ο νόμος

Τα ερασιτεχνικά διπλώματα, για τους οδηγούς από 65 μέχρι και 80 ετών, ανανεώνονται ανά τριετία, ενώ τα επαγγελματικά ανά πενταετία, αφού οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν ιατρικές βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών και για την ακρίβεια από παθολόγο και οφθαλμίατρο – ορίζονται σχετικά από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους –στις οποίες βεβαιώνεται ότι διατηρούν την ικανότητα οδήγησης.

Σύμφωνα με προ τριετίας Προεδρικό Διάταγμα, για τους οδηγούς ηλικίας από 80 ετών και πάνω, το δίπλωμα οδήγησης ανανεώνεται για ένα χρόνο ή διακόπτεται αφού οι ενδιαφερόμενοι περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή που συνεδριάζει σε νοσηλευτικό ίδρυμα και αποτελείται από ωτορινολαρυγγολόγο, παθολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό και ψυχολόγο, οι οποίοι και εξετάζουν τους ηλικιωμένους, ενώ κάποιες φορές τους παραπέμπουν και σε περαιτέρω εξετάσεις.

Πηγή: newsbeast