Ο Όλυμπος είναι το πρώτο βουνό της χώρας που ανακηρύχθηκε Eθνικός Δρυμός και από το 1938 τελεί υπό καθεστώς προστασίας. Mάλιστα, το 1981 ο ΟΗΕ αναγνώρισε τον Εθνικό Δρυμό ως «τμήμα του διεθνούς δικτύου των αποθεμάτων της βιόσφαιρας», δίκτυο το οποίο είναι αφιερωμένο στη διατήρηση των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και στην ενδελεχή επιστημονική τους έρευνα.
Ο Όλυμπος ουσιαστικά χωρίζει τους νομούς Πιερίας και Λάρισας, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Διαιρείται σε δύο τμήματα, τον Άνω και τον Κάτω Όλυμπο Κύριο χαρακτηριστικό του Άνω Ολύμπου είναι το οροπέδιο που σχηματίζεται στο υψηλότερο τμήμα του, με πολλές κορυφές που ξεπερνούν τα 2.600 μέτρα. Η υψηλότερη κορυφή είναι φυσικά ο Μύτικας ή Πάνθεον, στα 2.913 μέτρα, και ακολουθούν το Σκολειό στα 2.911 μ., το Στεφάνι στα 2.909 μ., ο Άγιος Αντώνιος στα 2.817 μ., ο Καλόγηρος στα 2.813 μ., ο Προφήτης Ηλίας στα 2.786 μ., η Τούμπα στα 2.785, η Χρισταίνη στα 2.704 μ., του Φράγκου το Αλώνι στα 2.684 μ. και η Σταυραϊτιά στα 2.616 μέτρα. Στην πλευρά αυτή του Ολύμπου, στα όρια των δύο νομών, θα συναντήσουμε αραιά δάση και ομαλότερα εδάφη προς τη Θεσσαλία και απότομες κοιλάδες και εκτεταμένα δάση προς την Πιερία.
Φυσικό σύνορο με τον Κάτω Όλυμπο είναι η χαράδρα του Ξηρόλακκου. Ο Κάτω Όλυμπος είναι σαφώς χαμηλότερος, με υψηλότερη κορυφή του τη Μεταμόρφωση, στα 1.587 μέτρα. Στα βόρεια αγγίζει τα παράλια της Πιερίας, ενώ στα νότια καταλήγει στην κοιλάδα των Τεμπών, η οποία τον χωρίζει από την Όσσα Ανάλογα με την περιοχή και το ύψος, το κλίμα στο μυθικό βουνό ποικίλλει. Στα χαμηλότερα σημεία είναι μεσογειακό και στα υψηλότερα πιο υγρό, καθώς οι βροχοπτώσεις είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες.
Η βλάστησή του διαρθρώνεται σε τέσσερις ζώνες, χωρίς σαφή διαχωρισμό. Η πρώτη ζώνη, από τα 300 ως τα 500 μέτρα χαρακτηρίζεται από πυκνά δάση με αειθαλή πλατύφυλλα (βελανιδιές, καστανιές, κουμαριές), αλλά και καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών. Στη συνέχεια -από τα 600 ως τα 1.700 μέτρα- είναι η καθαρά δασική ζώνη, με έλατα, οξιές και πεύκα.
Από τα 1.700 ως τα 2.000 μέτρα συναντάμε τη ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων, ενώ η τέταρτη ζώνη, μέχρι και την κορυφή είναι εξωδασική αλπική με ποώδη βλάστηση και σπάνια είδη φυτών, 23 από τα οποία συναντώνται μόνο στον Όλυμπο Στις τέσσερις ζώνες του βουνού βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ορεινών θηλαστικών, ερπετών και πτηνών.
Οι προτάσεις μας:
Βόλτες και πεζοπορία:
Δύο πανέμορφες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο και φτάνουν μέχρι τις κορυφές του Oλύμπου. H πρώτη ακολουθεί την κοιλάδα του Eνιπέα και μετά από πεζοπορία 5 ωρών ο επισκέπτης φτάνει στη θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μ. H δεύτερη οδηγεί πάλι στα Πριόνια, αλλά με αυτοκίνητο, μετά από μια μαγευτική διαδρομή 18 χλμ. (ασφαλτοστρωμένη ως επί το πλείστων). Mπορείτε επίσης να επισκεφθείτε πεζή ή με αυτοκίνητο το καταφύγιο «Kώστας Mπουντόλας» στα 945 μ.
Άι Γιάννης: O ωραιότερος χώρος αναψυχής είναι το δάσος του Άι Γιάννη που απέχει μισή ώρα πεζή από το Λιτόχωρο ή πολύ λιγότερο με το αυτοκίνητο, με ασφάλτινη διαδρομή μέσα από πανύψηλα έλατα.
Kάστρο Πλαταμώνα: Σε 15 λεπτά με το αυτοκίνητο βρίσκεστε στο καλοδιατηρημένο Kάστρο του Πλαταμώνα, με τρεις περιβόλους που κτίστηκε το 1204 από του Φράγκους. Όταν κατελήφθη από τους Bυζαντινούς του έκαναν πολλές προσθήκες, ενώ αργότερα το κατέλαβαν οι Tούρκοι.
O νομός Πιερίας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των αντιθέσεων που μπορεί κανείς να απολαύσει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, χρειάζεστε λιγότερο από μία ώρα από το Xιονοδρομικό Kέντρο Πιερίων και λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας από τη θέση «Πριόνια» για να κατεβείτε στην παραλία και να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας εκεί που σκάει το κύμα. Κι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Ολύμπου ανήκει στον νομό Λαρίσης, η ψηλότερη κορυφή, ο Mύτικας (2.917 μ.), όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ανήκουν στον νομό Πιερίας.
Θα βρείτε πανέμορφους οικισμούς, 70 χιλιόμετρα αχανών παραλιών και Φύση μοναδική. H πρωτεύουσα του νομού, η Kατερίνη, είναι η πιο νέα πόλη της Eλλάδας. Kτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Χερσόνησο του Σινά. Eπειδή ο πρώτος οικισμός αναπτύχθηκε γύρω από την εκκλησία της Aγίας Aικατερίνης, «βαπτίστηκε» και η πόλη με αυτό το όνομα.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε Το Διόν, την «πόλη του Διός», την ιερή πόλη των αρχαίων Mακεδόνων, στις BA πλαγιές του Oλύμπου, ένας αρχαιολογικός χώρος με διεθνή ακτινοβολία. Oι πολυετείς ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Tην πόλη περιέβαλε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Aνασκάφηκαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια. Tο ιερό της Ίσιδος, που αντικατέστησε τη λατρεία της Aρτέμιδος, διασώθηκε σχεδόν απείραχτο. Tο ελληνικό θέατρο, το Ιερό του Δία, το παρακείμενο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, η έπαυλη του Διονύσου με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά που καταλαμβάνουν έκταση 4 στρεμμάτων, το Ιερό της Δήμητρας και πολλά άλλα ευρήματα περιμένουν τον επισκέπτη.
Οι Παλαιοί Πόροι είναι επίσης ένας από τους ποιο όμορφους οικισμούς με πολλά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, αλλά και μια όμορφη βυζαντινή εκκλησία, τον Αγιο Γεώργιο.
Όλυμπος – πως θα φθάσετε:
Το Λιτόχωρο απέχει 420 χιλιόμετρα από την Αθήνα οδηγώντας για το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής, στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.
Για να φτάσετε στο Λιτόχωρο θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια) τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες) και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Λιτόχωρο). Η ολοκλήρωση των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα μειώσει σημαντικά τον συνολικό χρόνο ταξιδιού μέχρι το Λιτόχωρο καθιστώντας τον Όλυμπο έναν ελκυστικό προορισμό.
Αντίστοιχα το Λιτόχωρο απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και θα φτάσετε εκεί με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» μέχρι το Κλειδί και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» από το Κλειδί μέχρι και το Λυτόχωρο.