Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη).

Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν), στην κορυφή Πιπερίτσα στα 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια κτηνοτροφική κοινότητα, που άνθησε μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Μέχρι το 1995 το χωριό ερήμωσε σε σημείο που έμεναν εκεί μόνο δύο οικογένειες. Oι υπόλοιπες μετοίκησαν χαμηλότερα στον Νέο Άγιο Aθανάσιο.

Με την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου το 1995 ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό με κεραμοσκεπή κτίρια, δείγματα της πολύ ενδιαφέρουσας παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής.

Εδώ θα τα βρείτε όλα: παραδοσιακή φιλοξενία, σκι, τρέκινγκ, περιηγήσεις, ιππασία, τοξοβολία και άλλα πολλά και όμορφα για να απολαύσετε τη φύση και τη διαμονή σας.

Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Αυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Όλα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα, με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700.

Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια του χωριού θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, ενώ η γύρω περιοχή θα σας μαγέψει με τα υπέροχα τοπία της. Ο Άγιος Αθανάσιος απέχει μόλις 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αν η αφετηρία σας είναι η Αθήνα θα πρέπει να διανύσετε 575 χιλιόμετρα, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Νέα Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου. Δύο υπερσύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι που άλλαξαν την οδηγική εμπειρία των Αθηναίων στα ταξίδια τους προς τη Βόρειο ελλάδα.

Ο Άγιος Αθανάσιος απέχει περίπου 125 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 580 χιλιόμετρα από Αθήνα  και μπορείτε να φτάσετε εκεί χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από τη Θεσσαλονίκη  θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα» μέχρι τον κόμβο της Αλεξάνδρειας. Από εκεί χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό Αλεξάνδρειας  Γιαννιτσών μέχρι τα Γιαννιτσά, την επαρχιακή οδό Γιαννιτσών Έδεσσας μέχρι την Έδεσσα και την επαρχιακή οδό Έδεσσας Φλώρινας θα φτάσετε στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο  «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο  «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ  στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα» μέχρι τον κόμβο της Αλεξάνδρειας. Από εκεί χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό Αλεξάνδρειας  Γιαννιτσών μέχρι τα Γιαννιτσά, την επαρχιακή οδό Γιαννιτσών Έδεσσας μέχρι την Έδεσσα και την επαρχιακή οδό Έδεσσας Φλώρινας θα φτάσετε στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας.