Την εκδήλωση, με ομιλητές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον  υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη παρακολούθησαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων Χρήστος Κέλλας, η Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Ο.ΑΣ “Πάνος Μυλωνάς” Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργος Γιαννής, ο Πρόεδρος της Hellastron (Hellenic Association of Toll Road Network) Σταύρος Σταυρής, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ Βασίλης Κουτσιανός, ο δημοσιογράφος, εκπαιδευτής οδήγησης Θανάσης Χούντρας, η εκπαιδευτικός Ράνια Χρυσανθοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, η διασώστρια του ΕΚΑΒ Αφροδίτη Δημαρά, η αστυνομική υπάλληλος της Τροχαίας Αναστασία Τζαρίμα και ο Πυροσβέστης Γεώργιος Αρβανίτης.
 
Οι βασικές προβλέψεις του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030
 
Θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Οδική Ασφάλεια. Τη λειτουργία του θα αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή, επεξεργασία και την τήρηση εθνικής βάσης δεδομένων για την οδική ασφάλεια. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα δημοσιεύει σε ετήσια βάση ενημερωτικό δελτίο στατιστικών στοιχείων για την οδική ασφάλεια, η εγκυρότητα των οποίων θα επικυρώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
 
Για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των θανατηφόρων ατυχημάτων υιοθετείται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για την οδική ασφάλεια που μπορεί να απεικονιστεί με το ακόλουθο πυραμιδικό σχήμα: Στην κορυφή βρίσκεται η Κυβερνητική επιτροπή. Ακολουθεί η εκτελεστική επιτροπή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού και η κοινωνία των πολιτών.
 
Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, από τον επόμενο Σεπτέμβριο η διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνει υποχρεωτική. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους νέους και νέες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, να παρακολουθήσουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης στις σχολές οδήγησης.
 
Αλλάζει όλη τη φιλοσοφία της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Προχωρά η συγγραφή νέων εγχειριδίων για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, όλων των κατηγοριών, από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Στόχος, να μάθουν οι υποψήφιοι οδηγοί τους κανόνες οδηγικής κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό καταργείται το σύστημα εξέτασης που βασίζεται σε προκαθορισμένες ερωτήσεις με γνωστές τις απαντήσεις.
 
Εφεξής δυνατότητα να γίνουν εκπαιδευτές οδήγησης θα έχουν όσοι πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όπως:
 
1.Ελάχιστη ηλικία και κατοχή αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών.
 
2. Θα πρέπει να είναι κάτοχοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων των επαγγελματικών λυκείων, απόφοιτοι συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων ή κάτοχοι μεταπτυχιακού ή 15 διδακτορικού τίτλου σπουδών σχετικών με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική κυκλοφορία.
 
3. Να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
 
4. Να μην έχουν υποπέσει ποτέ σε συγκεκριμένες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
 
Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη βάση ορισμένων αρχών:
 
1. Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με βάση το βαθμό επικινδυνότητας και συχνότητας.
 
2. Τον διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος.
 
3. Τη μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις αστικές περιοχές
 
4. Τη διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης του προστίμου
 
5. Την καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.
 
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.