Υπογράφηκε στις 30 Αυγούστου 2022, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εγνατία Οδός ΑΕ και Πρόεδρο της HELLASTRON κ. Κ. Κουτσούκο, η σύμβαση μεταξύ της Εγνατία Οδός ΑΕ και της σύμπραξης Μαυράκης & συνεργάτες – Egis, για την οριστική μελέτη της καλωδιωτής «extradose» γέφυρας, τριών ανοιγμάτων με συνολικό μήκος 841 μ. Την γέφυρα μελετά η ελληνική πλευρά με την συμφωνία και συνεργασία και της τουρκικής πλευράς , μέσω της Εγνατία Οδός ΑΕ. Μια συστηματική εργασία των τελευταίων ετών, από όλες τις πλευρές, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο της Ελληνικής αλλά και της Τουρκικής πλευράς, έχει πλέον κάνει ορατή την υλοποίηση της αποκαλούμενης «γέφυρας φιλίας». Η κατασκευή της γέφυρας θα βελτιώσει τις οδικές μεταφορές στους Κήπους του Έβρου, την πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Κήπους του Έβρου υπάρχει ήδη γέφυρα (η γνωστή Γέφυρα Κήπων) μήκους 800 μέτρων που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία, στον ποταμό Έβρο. Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, ακριβώς πριν ξεκινήσει το Δέλτα του Έβρου και ουσιαστικά αποτελεί το σημαντικότερο οδικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Η τωρινή γέφυρα των Κήπων
Στις δυο άκρες της Γέφυρας των Κήπων βρίσκονται οι συνοριακοί σταθμοί των Κήπων, από τη μεριά της Ελλάδας και των Υψάλων από την πλευρά της Τουρκίας. 
Η γέφυρα έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμβολική σημασία, δεδομένου ότι η μισή επιφάνειά της είναι βαμμένη στα χρώματα της Ελλάδας, και η άλλη μισή στα χρώματα της Τουρκίας. Επίσης, η γέφυρα φέρει και τον σταυρό και την ημισέληνο, τα σύμβολα των σημαιών των δύο γειτονικών χωρών, που κυματίζουν αντικριστά.