Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ρυθμίσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα που περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο σχέδιο νόμου, μεταξύ των οποίων η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, κίνητρα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια υπεγράφη η Πράσινη Συμφωνία για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και σημαντικών φορέων της κοινωνίας και της αγοράς.

Με βάση την Πράσινη Συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρός της κ. Σ. Σταυρής , η HELLASTRON δεσμεύεται:

1. Ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών του δικτύου των μελών της. Στόχος της μέσα στην επόμενη διετία είναι να έχει διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των σταθμών φόρτισης που θα βρίσκονται σε λειτουργία, ώστε η μέση απόσταση μεταξύ των σταθμών να είναι τα 50 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη απόσταση τα 150χλμ. Με αυτό τον τρόπο οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούν να μετακινούνται άνετα και με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το δίκτυο της HELLASTRON.
2. Για την ευνοϊκή μεταχείριση των ηλεκτρικών οχημάτων σε σχέση με την στάθμευση στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).
3. Να χρησιμοποιήσει πιλοτικά έξυπνα συστήματα διαχείρισης κινητικότητας, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.
4. Να υλοποιήσει σχετική μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών των εταιριών λειτουργίας των αυτοκινητόδρομων – μελών της ένωσης.
5. Να υποστηρίξει ενεργά επικοινωνιακές καμπάνιες σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και την δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των μελών της.

Τα μέτρα φιλοδοξούν να ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας 1 στα 3 καινούργια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο. Αυτό «μεταφράζεται» σε έναν ηλεκτροκίνητο στόλο περίπου 350.000 οχημάτων, τη στιγμή που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 600.

Δείτε ενδεικτικά:
https://www.protothema.gr/greece/article/1013811/mitsotakis-auta-einai-ta-kinitra-gia-tin-ilektrokinisi/
https://www.iefimerida.gr/politiki/kyriakos-mitsotakis-kinitra-gia-ilektrokinita-ih