Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας, για την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που κατασκευάζεται για να ενώσει την Πελοπόννησο με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ολυμπία Οδός είναι ένα έργο παραχώρησης διαρκείας 30 ετών, που περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα, συνολικού μήκους 202χλμ.

Ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος θα προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλή σύνδεση προς το δυτικό τμήμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, και θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.

Η Ολυμπία Οδός είναι το μοναδικό έργο που κατασκευάζεται σε παράλληλες συνθήκες κυκλοφορίας, καθιστώντας το ένα από τα δυσκολότερα έργα που γίνεται σήμερα στη χώρα. Η διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού είναι σε άλλα σημεία μονόπλευρη και σε άλλη αμφίπλευρη. Συγκεκριμένα, τα 120 χλμ. της Κορίνθου – Πατρών από τα συνολικά 202χλμ. του δρόμου είναι υπό κατασκευή.

Οι γεωλογικές συνθήκες, οι γεωτεχνικές δυσκολίες και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο υπό κατασκευή τμήμα Κορίνθου-Πατρών, καθώς και οι απαιτήσεις των σύγχρονων προδιαγραφών χάραξης αυτοκινητοδρόμων με επαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά, επιβάλλουν την κατασκευή ενός μεγάλου αριθμού σηράγγων. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πατρών θα έχει πάνω από 16 χιλιόμετρα σηράγγων. Πρόκειται για δώδεκα συνολικά σήραγγες στις εξής περιοχές: Δερβένι, Μαύρα Λιθάρια, Ακράτα, Πλάτανος και Παναγοπούλα. Η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου είναι στην περιοχή της Παναγοπούλας και έχει μήκος 4.014μ. Στο ίδιο τμήμα κατασκευάζονται 209 γέφυρες/ άνω κάτω διαβάσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είναι του ποταμού Κράθι και έχει μήκος 190 μέτρα.

Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου οι οδηγοί θα απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας σε ένα περιβάλλον με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά και μεγάλη κυκλοφοριακή ικανότητα, παράλληλα με υπηρεσίες οδικής εξυπηρέτησης και φυσικά μείωση του χρόνου μετακίνησης από Αθήνα έως Πάτρα.

 

Μετοχικό σχήμα

 

Εταιρία Παραχώρησης:                                    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Μέτοχοι:

VINCI CONCESSIONS S.A.S. (29.9%)

HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH (17%)

J&P-ΑΒΑΧ Α.Ε. (17%)

ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (17%)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (17%)

ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. (2.1%)

Λειτουργός:                                             ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.

Κατασκευαστής:                                  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ

 

Για πληροφορίες: www.olympiaodos.gr