Η Οδός Κεντρικής Ελλάδος ή Κεντρική Οδός είναι η εταιρία που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65».

Αυτό το έργο των 231 χλμ. συνολικά, είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδος (Ε65), από ημικόμβο με Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος του Α/Κ Θερμοπυλών έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία οδό μετά την Οξύνεια (συνολικό μήκος 174 χλμ.), καθώς και στη διαχείριση και συντήρηση του τμήματος του Π.Α.Θ.Ε. από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες (συνολικό μήκος 57 χλμ.)

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όθρυος, το Θεσσαλικό κάμπο και τον Πηνειό ποταμό περνώντας πλησίον των πόλεων Καρδίτσας, Τρικάλων, Καλαμπάκας μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ίωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων για να ενωθεί τελικά με την Εγνατία Οδό στο Δρυμό της Πίνδου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και επί της ουσίας συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε σύγχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα, με σεβασμό προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στοχεύοντας στην ασφάλεια και άνεση των χρηστών και στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης χρόνου και καυσίμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτά σήμερα. Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συναντάμε:

 • 15 Κόμβους
 • 6 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
 • 3 Σταθμούς Πυροσβεστικής Και Τροχαίας
 • 7 x 2 Σήραγγες (Συνολικό Μήκος 18,3 χλμ)
 • 146 Γέφυρες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις
 • 88 Διαβάσεις Πανίδας

Η κατασκευή του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδος:

 • συνεισφέρει στην περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομική συνοχή
 • ολοκληρώνει το σύστημα μεταφορών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο
 • βελτιώνει τις κυκλοφοριακές ταχύτητες, τις συνθήκες ασφαλείας και περιορίζει τα ατυχήματα
 • συνδέει την κεντρική Ελλάδα με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα
 • συνδέει τους λιμένες Ηγουμενίτσας και Βόλου
 • εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση

Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες έδωσε λύση στο µείζον ζήτηµα οδικής ασφάλειας του πετάλου του Μαλιακού. Πλέον, όλοι οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν ένα σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν Λωρίδα Έκτατης Κυκλοφορίας (ΛΕΑ), τρεις (3) σήραγγες διπλού κλάδου, πέντε (5) κοιλαδογέφυρες και υποδοµή υψηλών προδιαγραφών.

Πέραν της κατασκευής με βάση τα πλέον σύγχρονα, αξιόπιστα διεθνή standards, ένας αυτοκινητόδρομος, όπως ακριβώς ένας ζωντανός οργανισμός, απαιτεί για να διατηρείται σε άριστη, ασφαλή κατάσταση διαρκή έλεγχο. Η Κεντρική Οδός έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65» για 30 χρόνια. Στις κύριες αρμοδιότητες της, συναντάμε: τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κυκλοφορίας καθώς και τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών μέσω των ειδικών Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας αλλά και των 24ωρων Περιπόλων Οδικής Ασφάλειας, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης καθώς και ένα σημαντικό αριθμό εργασιών ρουτίνας, όπως ο καθαρισμός του δρόμου. Ειδικότερα, στο νευραλγικό κομμάτι της συντήρησης περιλαμβάνονται: καθημερινές επιθεωρήσεις, προγραμματισμένες και έκτακτες επισκευαστικές εργασίες καθώς και εργασίες συντήρησης σχετικά με το στόλο οχημάτων της εταιρίας και τις εγκαταστάσεις της.

Βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου. Κύριο μέλημα είναι να νιώθει κάθε χρήστης ότι η Κεντρική Οδός είναι ο καλύτερος δυνατός συνταξιδιώτης. Με γνώμονα την προσφορά ποιοτικής εξυπηρέτησης, η εταιρία έχει σχεδιάσει και προσφέρει στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου μια σειρά υπηρεσιών, όπως: 4ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 1075, Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών,  SOS τηλέφωνα καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, Σταθμούς εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) 24ωρης λειτουργίας και δωρεάν οδική βοήθεια σε ακινητοποιημένα οχήματα, ώστε να διασφαλίζεται η απομάκρυνση τους από τον αυτοκινητόδρομο και η μεταφορά τους  σε ασφαλές σημείο.

Πρωταρχικός στόχος η ασφαλής και ταχύτατη μετακίνηση για όλους τους Έλληνες πολίτες σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών ποιότητας.

Για πληροφορίες: www.kentrikiodos.gr