Στις 14 – 16 Οκτωβρίου 2015, διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 1ο Διεθνές Συνέδριο Μεταφορών και το 15ο Ειδικό Συνέδριο Επιχειρησιακής Έρευνας. Το συνέδριο παρακολούθησε πλήθος ερευνητών, ακαδημαϊκών και στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Την οργάνωση του Συνεδρίου διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία η Οργανωτική Επιτροπή με επικεφαλής τον Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου κ. Ιωάννη Μουρμούρη και Οργανωτικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Δημήτρη Δημητρίου.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους οι κ.κ. Παν. Σγουρίδης, Υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και Γεώργιος Δέδες, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΜΕΔΙ. Ο κ. Δέδες μάλιστα παρακολούθησε όλες τις εισηγήσεις του συνεδρίου και συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο του Συνεδρίου συνοψίζοντας την πολιτική του Υπουργείου στον τομέα των Μεταφορών.

Στο συνέδριο στο οποίο προσκλήθηκε να συμμετάσχει και η HELLASTRON, συμμετείχαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από διάφορους φορείς που δραστηριοποιούνται στις Μεταφορές, μεταξύ αυτών οι ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης. Η HELLASTRON συμμετείχε με δύο παρουσιάσεις στο Συνέδριο, του Προέδρου της κ. Βασίλη Χαλκιά και του Γενικού Γραμματέα κ. Κωνσταντίνου Κουτσούκου αντίστοιχα. Στην παρουσίασή του ο κ. Χαλκιάς (δείτε την παρουσίαση εδώ) αναφέρθηκε στην προσπάθεια της HELLASTRON για την δημιουργία δομών ενοποίησης του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων, ενέργειες οι οποίες απαιτούν την συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Σγουρίδης εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον του να στηρίξει τις πρωτοβουλίες για την καθιέρωση Ειδικού Τηλεφωνικού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης καθώς και ενιαίας Ραδιοφωνικής Συχνότητας, που θα καλύπτουν το σύνολο των Αυτοκινητοδρόμων της χώρας και θα βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης που παρέχονται στους χρήστες του δικτύου.

Στην παρουσίασή του ο κ. Κουτσούκος (δείτε την παρουσίαση εδώ) αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ στην ανάπτυξη της περιοχής και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, καθώς και στην υλοποίηση Έξυπνων Συστημάτων (Intelligent Transportation Systems) από τις εταιρίες-μέλη της HELLASTRON.

Σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του κ. Χριστοδουλάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Οικονομικών και πρώην Υπουργού Οικονομικών. Στην ομιλία του παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθώς και προτάσεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου βραβεύθηκαν μεταξύ άλλων τόσο ο Πρόεδρος της HELLASTRON κ. Β. Χαλκιάς για την συνδρομή του στον Τομέα Λειτουργίας των Αυτοκινητοδρόμων όσο και η HELLASTRON για την υποστήριξη που παρείχε στο Συνέδριο, βραβείο το οποίο παρέλαβε ο Γ.Γ. κ. Κουτσούκος. Κοινή διαπίστωση του συνεδρίου ήταν ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης μέσω του λιμανιού της και μέσω αναβαθμισμένων οδικών συνδέσεων περνούν από την Εγνατία Οδό. Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου στο http://www.econ.duth.gr/news/2015-10-01-b.sxhtml