Ζωντανοί κόμβοι της βιώσιμης ανάπτυξης θα καταστούν οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας, καθώς μέχρι το 2025 αναμένεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους και πέρα από τη βασική τους αποστολή, τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, θα αποτελέσουν συγχρόνως και λεωφόρους «πολιτισμού» και «ιδεών».

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης στον «Άξονα 4.6: Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας (6/10)», με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ & ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει στόχο οι αυτοκινητόδρομοι να καταστούν οι «καταλύτες» για την πρόσβαση, ανάδειξη και διαρκή φροντίδα των μνημείων που τους περιβάλλουν -30 μνημείων, αρχικά, που βρίσκονται σε μια απόσταση 30 λεπτών από 3 κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας, την Ολυμπία Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα και την Ιόνια οδό.

Το έργο αυτό θα αποτελέσει πιλότο ώστε να επεκταθεί και σε άλλους αυτοκινητόδρομους ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών από όπου διέρχονται, μέσα από δράσεις «υιοθεσίας» και φροντίδας των μνημείων, καθώς και μέσα από τη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Έρχονται apps για που θα προβάλουν τα μνημεία και τα τοπικά προϊόντα

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Σωματείου «Διάζωμα» για την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων την οποία θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί πλατφόρμα ψηφιακών εφαρμογών για κινητές συσκευές (τηλέφωνα και tablet), στην οποία θα προβάλλονται, εκτός των μνημείων και των σημείων της διαδρομής, τα τοπικά προϊόντα των συγκεκριμένων περιοχών. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα ελεύθερο – κοινό αποθετήριο πληροφοριών σχετικά με την τοπική αγροδιατροφή, ενώ τόσο οι τοπικοί παραγωγοί, όσο και οι χρήστες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να παρέχονται, μεταξύ άλλων, δυνατότητες όπως η προβολή Διαδρομής και επιμέρους σημείων, με προτεινόμενες διαδρομές και ταξιδιωτικές προτάσεις, διαδραστικούς χάρτες και επιλογές μετακίνησης, συνοπτικές αλλά χρηστικές και εύληπτες πληροφορίες για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής, τις διαθέσιμες παροχές και υπηρεσίες για τουρισμό ειδικών κατηγοριών, τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα ανάρτησης και δημοσίευσης τοπικών προϊόντων ανά τοπικό παραγωγό με πλήρη στοιχεία («Ανοιχτό Ράφι Τοπικών Προϊόντων») ενώ θα υπάρχει και ημερολόγιο (καλεντάρι) πολιτιστικών εκδηλώσεων και αποτύπωσης σημαντικών ημερομηνιών, σχετικών με τη Διαδρομή (π.χ. ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια, φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις).

Παράλληλα, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής προσωποποιημένων προτάσεων προς τον εγγεγραμμένο χρήστη βάσει των χαρακτηριστικών του προφίλ του και τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας και των υπηρεσιών της.

Ο εγγεγραμμένος χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να συντάσσει και να διαχειρίζεται εντός της πλατφόρμας το προσωπικό πρόγραμμα ταξιδιού του ενώ η πλατφόρμα θα υποστηρίζει την επικοινωνία μέσω chat και εξειδικευμένης εφαρμογής chatbot, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματά τους στις γλώσσες που θα υποστηρίζει η διαδικτυακή πλατφόρμα.

Πηγή: insider.gr