Οι Πρόεδροι των σημαντικότερων ενώσεων αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη και τον κόσμο καθώς και πλήθος ανωτάτων στελεχών της παγκόσμιας βιομηχανίας αυτοκινητοδρόμων τίμησαν με την παρουσία τους το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων ASECAPDays 2019, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο συγκρότημα  Costa Navarino, στη Μεσσηνία, με οικοδεσπότη την HELLASTRON, τον Φορέα των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων.

Στο συνέδριο, με τίτλο “Tomorrow’s Mobility is Here Today”, συμμετείχαν πάνω από τριακόσιοι σύνεδροι από 29 χώρες.  Απευθυνόμενος στο Συνέδριο ο απερχόμενος Πρόεδρος της ASECAP και της HELLASTRON κ. Βασίλης Χαλκιάς, μίλησε για την προετοιμασία υποδοχής και ενσωμάτωσης των δραστικών αλλαγών που επέρχονται στους αυτοκινητόδρομους από τις νέες τεχνολογικές επαναστάσεις.  Ο κ. Χαλκιάς αναλαμβάνει πλέον την Προεδρία του IRF (International Road Federation) διαδεχόμενος τον επίσης παρόντα απερχόμενο Πρόεδρό του κ. Kiran Kapila. Ο κ. Christophe Boutin της Γαλλικής ASFA και ο κ. Σταύρος Σταυρής της «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ», διαδέχονται τον κ. Χαλκιά στην Προεδρία της ASECAP και της HELLASTRON αντιστοίχως.  Στο Συνέδριο επίσης παραβρέθηκε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΙΒΤΤΑ (International Bridge, Tunnel and Turnpike Association) με έδρα τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Christopher Tomlinson.

Στα πλαίσια του συνεδρίου ASECAPDays 2019, έγιναν εκτεταμένες αναφορές και παρουσιάσεις με θέμα τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρουν στις υποδομές οδικών μεταφορών – και την Κινητικότητα γενικότερα – οι εξελίξεις στην τεχνολογία, στις δημογραφικές τάσεις και την αστυφιλία, στις δυνατότητες χρηματοδότησης, στις ψηφιακές εφαρμογές και στις αλλαγές θεσμικού πλαισίου που απαιτούνται, ενώ τα συμπεράσματα του αναμένεται να αποτελέσουν πυξίδα για το μέλλον.