Τα Καλάβρυτα ιστορικά εμφανίζονται το 776 π.χ. με το όνομα Κυναίθη. Το όνομα φανερώνει την έφεση των κατοίκων για το κυνήγι.  Το σημερινό τους όνομα που εμφανίστηκε με την φραγκοκρατία οφείλεται στις καλές και δροσερές πήγες που έτρεχαν μέσα και έξω από την πόλη. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων από τη θάλασσα στη σκιά του Χελμού σε προνομιακή θέση γεμάτη από έλατα. Στην Επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά και τουριστικά αξιοθέατα.

Ταχύτατα αναπτυσσόμενος ο Δήμος Καλαβρύτων είναι διάσπαρτος από μνημεία που θυμίζουν τη μακρά ιστορική του διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με ενδιάμεσο φωτεινό σταθμό τη σπίθα που άναψε εδώ για την επανάσταση του 1821 και θλιβερή σελίδα το ολοκαύτωμα της πόλης από τους Γερμανούς, το Δεκέμβριο του 1943.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται μέσα στην πόλη ή στις παρυφές της και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Tα Καλάβρυτα, αποτελούν τη βάση τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο, όσο και για πολλές φυσιολατρικές εξορμήσεις στη γύρω περιοχή

Oι προτάσεις μας:

  1. Τόπος Θυσίας:

Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται 500 μέτρα από το κέντρο, στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν. Σήμερα στη ράχη του Καπή βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων.

  1. Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος:

Πρόκειται για το Δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση ανακατασκευάστηκε και το 1986 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποφασίστηκε να στεγάσει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

  1. Φαράγγι Βουραϊκού:

Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Αχαΐας, με μήκος 20 χλμ. ξεκινά σε υψόμετρο 730 μ. για να καταλήξει στη παραλία του Διακοπτού, όπου εκβάλλει ο ποταμός Βουραικός από τον οποίο πήρε το όνομά του το φαράγγι. Είναι ένα φαράγγι ξεχωριστής ομορφιάς με καταρράκτες χειμάρρων, σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες τα οποία συνθέτουν ένα πρωτόγονης ομορφιάς τοπίο.

  1. Οδοντωτός Σιδηρόδρομος:

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Το τραίνο έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, μέσα από περιοχές με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιήγησης.

Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο οδοντωτός διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.

  1. Σπήλαιο Λιμνών:

Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο!

  1. Το Κάστρο των Καλαβρύτων:

Το φρούριο των Καλαβρύτων χτίστηκε περίπου το 1208 από τους Φράγκους κατακτητές του Μωριά. Η έκταση του κάστρου εσωτερικά ήταν γύρω στα είκοσι στρέμματα και περιείχε περίπου πενήντα οικίες, ερείπια των οποίων σώζονται και σήμερα. Κατοικίες υπήρχαν και εκτός του κάστρου, κυρίως στην επικλινή δυτική πλευρά του, οι οποίες κατοικούνταν από τους ντόπιους. Το κάστρο των Καλαβρύτων ήταν ένα από τα τελευταία του Μωριά που κατέλαβαν οι Τούρκοι και εάν ο θάνατος του τελευταίου υπερασπιστή της Κωνσταντινούπολης δοξάζει την Ελλάδα, το μαρτύριο του θανάτου του τελευταίου υπερασπιστή του κάστρου των Καλαβρύτων δοξάζει τα Καλάβρυτα.

7.Λάδωνας:

Ο Λάδωνας ποταμός με πηγές στο ορεινό χωριό Λυκούρια είναι από τους αρχαιότερους της Πελοποννήσου. Εμπλουτίζεται με τα νερά του Αροανίου και ακολουθεί ταξίδι 60 χλμ. μέσα από Αρκαδική και Αχαϊκή γη. Τόσο ο Λάδωνας όσο και οι παραπόταμοι του Πάιος, Αροάνιος, και Τράγος προσφέρονται για καταβάσεις και rafting. Στο ύψος της Δάφνης υπάρχει φράγμα και τεχνητή λίμνη που προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, κολύμπι και βαρκάδα. Ο Λάδωνας είναι διάσημος για την άγρια πανίδα του όπως αγριογούρουνο, ασβό, αλεπού, κουνάβι, τους φτερωτούς του γίγαντες όπως γύπας, γυπαετός, γερακίνα, κότσυφας, τρυγόνι, τσαλαπετεινός καθώς και την αφθονία των ψαριών που ζουν στα νερά του.

  1. Όρος Χελμός:

Στη περιοχή των Καλαβρύτων βρίσκεται ο Χελμός και έχει υψόμετρο 2.355μ. Αποτελείται από δασωμένες πλαγιές με δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και Μαύρης Πεύκης, απόκρημνοι ασβεστολιθικοί βράχοι, η λίμνη Μαυρολίμνη παγετωνικής προέλευσης και η εντυπωσιακή χαράδρα της Στύγας είναι κάποια απο τα χαρακτηριστικά του βουνού αυτού. Αξιόλογη επίσης και η πανίδα του βουνού αυτού, υπάρχουν 16 είδη θηλαστικών, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των ερπετών αλλά και των πουλιών,κυρίως αρπακτικών, όπως ο χρυσαετός και ο γύπας.

Αξίζει, ακόμα να επισκεφθείτε κάποιον από τους περίφημους πύργους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτός των Πετιμεζαίων, του Αναγνώστη Στριφτόμπολα, του Λεχουρίτη ή του Ανδρέα Ζαϊμη. Τέλος δεν είναι λίγοι οι θρησκευτικοί προορισμοί με τις Ιερές Μονές Μεγάλου Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας, Κοιμήσης Θεοτόκου και Αγίας Τριάδας να είναι ενδεικτικά κάποιοι άπ’ αυτούς.

Στα Καλάβρυτα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πλήθος δραστηριοτήτων, όπως: πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία, καγιάκ, ράφτινγκ και πολλές άλλες

  1. Χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων

Το Χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των χιονοδρόμων.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο από 1.650 έως 2.340 μέτρα. Λειτουργούν επτά (7) αναβατήρες (2 αρχαρίων, 2 τύπου καρέκλας και 3 συρόμενοι) με συνολική δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων ανά ώρα, που εξυπηρετούν 12 πίστες όλων των επιπέδων συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.
Ακόμα διαθέτει πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι και μονοπάτια πορείας και ορειβασίας. Υπάρχουν τρία κτίρια υποδοχής χιονοδρόμων και επισκεπτών για ξεκούραση, καφέ ή φαγητό. Οι χώροι στάθμευσης είναι άνετοι, ενώ διαθέτει σταθμό Α’ Βοηθειών, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολή σκι.
Το χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί καθημερινά κατά την χειμερινή περίοδο η οποία διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα τέλη Απριλίου. Οι επισκέπτες του κέντρου φθάνουν τους 100.000 κατά τη χειμερινή περίοδο και είναι στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων γνώσης του σκι.

Καλάβρυτα πως θα φθάσετε:

Τα Καλάβρυτα απέχουν από την Αθήνα 188 χιλιόμετρα, και μπορείτε να τα προσεγγίσετε οδηγώντας για το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής, στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου  (Ολυμπία Οδός) κάνουν το ταξίδι πολύ πιο ευχάριστο, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών (Ολυμπία Οδός) θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού και θα βελτειώσει ουσιαστικά την ασφάλεια και την άνεση με την οποία ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα Καλάβρυτα. Ο επισκέπτης θα πρέπει να βγεί από τον αυτοκινητόδρομο στο ύψος του Διακοφτού και ακολουθώντας τις πινακίδες σήμανσης να ανηφορήσει προς τα ιστορικά Καλάβρυτα. Ο δρόμος (Διακοπτό-Καλάβρυτα) είναι στενός με λίγες στροφές, γι’ αυτό θα χρειαστεί προσεχτική οδήγηση.

Ενναλακτικά μπορείτε από το Διακοφτό μπορείτε να πάρετε τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο και να απολαύσετε με άνεση την φαντασμαγορική διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραικού μέχρι τα Καλάβρυτα (πληροφορίες http://www.trainose.gr/)