Μέχρι σήμερα για την τελική βαθμολογία του επιπέδου ασφαλείας ενός αυτοκινήτου, έπρεπε να γίνει η “συμβατική” δοκιμή πρόσκρουσης. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η διαδικασία όχι μόνο είναι χρονοβόρα, αλλά και κοστίζει πολύ αφού χρειάζονται περισσότερα του ενός αυτοκίνητα για να προσομοιωθούν τα ενδεχόμενα σύγκρουσης.

Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν όμως και σε λίγο καιρό δεν θα είναι απαραίτητο να ρίχνουμε ένα αυτοκίνητο πάνω σε ένα τοίχο για να δούμε πως συμπεριφέρεται. Ήδη έχουν αναπτυχθεί λογισμικά που προσομοιάζουν με υψηλή πιστότητα τις συγκρούσεις σε οθόνη υπολογιστή και σε λίγο τα συμβατικά crash tests θα μπουν στο μουσείο της αυτοκίνησης.

Το θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως μια δοκιμή στον υπολογιστή μπορεί να επαναληφθεί δεκάδες φορές μέσα στην ίδια μέρα, διορθώνοντας κάθε φορά τις παραμέτρους που δίνουν ένα επιθυμητό ή μη αποτέλεσμα, και βέβαια με μηδενικό σχεδόν κόστος σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο. Παράλληλα στον υπολογιστή μπορούμε να δημιουργήσουμε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο σύγκρουσης, κάτι που στο εργαστήριο δεν είναι και τόσο εύκολο.