Συντήρησε μόνος σου πόρτες και παράθυρα του αυτοκινήτου σου, χρησιμοποιώντας ένα αντισκωρικό σπρέι & ένα λιπαντικό σιλικόνης.

Αντισκωριακό σπρέι στις πόρτες

Συχνά οι πόρτες ενός αυτοκινήτου τρίζουν, είτε επειδή μαζεύουν σκόνη, είτε επειδή χάνουν τη λίπανση που πρέπει να έχουν. Το πρόβλημα φυσικά πηγάζει από τους μεντεσέδες, που ενώνουν την πόρτα με το αμάξωμα. Η συντήρησή τους είναι αρκετά απλή και μπορείτε πολύ εύκολα να την κάνετε μόνοι σας. Ας δούμε πώς:

  1. Αρχικά περνάμε τις ενώσεις με ένα καθαρό πανί, απομακρύνοντας σκόνη, χώμα αλλά και το γράσο, πάνω στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί αυτά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαφρά βρεγμένο πανί.
  2. Ψεκάζετε την περιοχή με ειδικό αντισκωριακό σπρέι, που θα βρείτε στα βενζινάδικα. Αφήνετε την ουσία να απορροφηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη φιάλη. Το κόστος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ.
  3. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι ξύλου ή μετάλλου, περνάτε με ειδικό γράσο λιθίου όλες τις αρθρώσεις του μεντεσέ, προσέχοντας όμως να μην το παρακάνετε γιατί, αν αυτό ζεσταθεί, θα λερώσει και τις άλλες περιοχές της πόρτας. Το γράσο λιθίου θα το βρείτε σε όλα τα συνεργεία, αλλά και στα περισσότερα βενζινάδικα.
  4. Τέλος, αφήστε για λίγα λεπτά το γράσο να πάει παντού και στη συνέχεια ανοίξτε και κλείστε την πόρτα λίγες φορές, για να δείτε τα αποτελέσματα.

 Αν το πρόβλημα δεν λυθεί έτσι, τότε η πόρτα έχει «κρεμάσει». Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι μεντεσέδες της πόρτας έχουν βίδες, βρείτε το κατάλληλο κλειδί και σφίξτε τις με προσοχή. Διαφορετικά πρέπει να απευθυνθείτε σε συνεργείο.

Λιπαντικό σιλικόνης στα παράθυρα

Σε πόσους δεν έχει τύχει να κολλήσει κάποιο από τα ηλεκτρικά παράθυρα του αυτοκινήτου ή, ποιος δεν έχει ακούσει από γνωστό του για παρόμοιο πρόβλημα; Τα παράθυρα διαθέτουν έναν ηλεκτρικό μηχανισμό και διακόπτες για να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν. Ωστόσο για να γίνει αυτό σωστά και χωρίς προβλήματα, πρέπει να γίνεται μια στοιχειώδης συντήρηση και έλεγχος των ασφαλειών.

Πώς τα συντηρούμε;

Ένας απλός τρόπος συντήρησης των παραθύρων και σωστής λειτουργίας είναι η λίπανση με ειδικό υγρό ανάμεσα στις διαδρομές, γύρω από όλη την επιφάνεια του παραθύρου. Το λιπαντικό σιλικόνης σε μορφή σπρέι είναι μια από τις καλύτερες λύσεις, καθώς μπορούμε να ψεκάσουμε σε οποιοδήποτε σημείο. Βέβαια, για καλύτερη συντήρηση, είναι καλό να ψεκάζουμε σε όλη την επιφάνεια γύρω από την πόρτα (εκεί που εφάπτεται το παράθυρο), αλλά και στο κάτω μέρος (εκεί που εισχωρεί όταν κατεβαίνει). Ακόμη, θα πρέπει να κάνουμε συστηματικό έλεγχο στα λαστιχάκια, ιδιαίτερα μετά το πέρας του χειμώνα και του καλοκαιριού, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτές τις εποχές τα φθείρουν πιο εύκολα.

Κοιτάμε τις ασφάλειες

Αν ένα από τα παράθυρα του αυτοκίνητου δε λειτουργεί, το πιο πιθανό είναι να έχει καεί η ασφάλεια. Όπως σε όλα τα συστήματα, το κύκλωμα προστατεύεται από ασφάλειες, οι οποίες βρίσκονται συνήθως δίπλα από τον κινητήρα (ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα πενταετίας). Ανοίξτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για να βρείτε πού είναι η ασφάλεια και πού η εφεδρική για να την αντικαταστήσετε. Προσέξτε ποια ασφάλεια αντιστοιχεί σε ποιο παράθυρο, ώστε να μην αντικαταστήσετε τη λάθος.

Πηγή: autotriti.gr