Η ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου, το Touring Club Suisse, δοκίμασε 20 μοντέλα παιδικών καθισμάτων. Τέσσερα από αυτά απέτυχαν μεταξύ άλλων διότι περιείχαν επιβλαβείς ουσίες.
Λίγες εβδομάδες ύστερα από τη δοκιμή χειμερινών ελαστικών, το TCS (το Swiss Touring Club, μεγάλη ελβετική ένωση χρηστών δρόμου που διαθέτει δική της πέδη δοκιμών) αξιολόγησε όπως κάνει κάθε χρόνο παιδικά καθίσματα. Αυτή τη φορά, 20 μοντέλα αξιολογήθηκαν με τέσσερα βασικά κριτήρια: Ασφάλεια, χειρισμός, εργονομία και περιεχόμενες επιβλαβείς ουσίες.

Καθώς λοιπόν τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα ό,τι τα περιβάλλει και ό,τι πιάσουν, ακριβώς αυτό το τελευταίο κριτήριο «τιμώρησε» τέσσερα μοντέλα, τα οποία αξιολογήθηκαν με ένα αστέρι στα πέντε ή ως «μη συνιστώμενα». Να σημειώσουμε ότι και οι δύο μάρκες και τύποι διατίθενται στην Ελλάδα είτε από καταστήματα με αντιπροσώπευσή τους είτε μέσω e-shop. Αυτά είναι το Uppababy Mesa i-Size και το Mesa i-Size + i-Size Base, των οποίων το ύφασμα που τα καλύπτει περιέχει επιβραδυντικό φλόγας TCPP. Και το Hauck iPro Baby και το iPro Baby + iPro Base που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ναφθαλίνης, ένα προϊόν για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι καρκινογόνο. Σημειώνουμε ότι το τελευταίο κάθισμα απέσπασε επίσης κακή βαθμολογία (μόλις 34%) στην ασφάλεια. Η αναφορά του TCS λέει συγκεκριμένα: «Διατήρησε σαφώς το ανδρείκελο στη θέση του, αλλά αποσπάστηκε εν μέρει από τη βάση Isofix». Για του λόγου το ασφαλές, δείτε το video…

Τέσσερα μοντέλα βαθμολογήθηκαν με τρία αστέρια ή «συνιστώμενα με επιφυλάξεις», λόγω της μέτριας βαθμολογίας τους στην ασφάλεια: Hauck iPro Kids + iPro Base, Joie Verso, Nuna Myti, Nania Racer SP και Britax Römer Kidfix 5, όλα τους εισαγόμενα στην Ελλάδα.

Τα άλλα έντεκα απέσπασαν βαθμολογία με τέσσερα αστέρια και κατατάχτηκαν στο επίπεδο του «συνιστώμενου». Σε αυτήν την ομάδα ήταν και το Besafe iZI Kid X3 i-Size που πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην ασφάλεια, με 88%. Το Swandoo Albert πέτυχε επίσης καλό συμβιβασμό μεταξύ ασφάλειας και ευκολίας χρήσης με βαθμολογία 80% και 72% αντίστοιχα. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι δεν εντοπίσαμε εμπορία των καθισμάτων της Swandoo στην Ελλάδα.

Πηγή: Drive.gr