Η πόλη Peachtree Corners της Georgia, αποκάλυψε αυτό που αποκαλείται «ηλιακός δρόμος» και είναι η πρώτη φορά στις ΗΠΑ που κατασκευάζεται κάτι τέτοιο.

Βρίσκεται στην μητροπολιτική περιοχή της Ατλάντα το Peachtree Corners, όπου εγκαταστάθηκαν ηλιακοί συλλέκτες ειδικής σχεδίασης.

Η λωρίδα αυτή είναι τροποποιημένη πάνω σε δρόμο που προϋπήρχε, σε ένα τμήμα του Technology Parkway, το οποίο λειτουργεί επίσης ως αυτόνομη λωρίδα που εξυπηρετεί τις δοκιμές νέων τεχνολογιών στα οχήματα. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες Wattway, που κατασκευάζονται από την Colas Group που έχει έδρα στη Γαλλία. Σύμφωνα με τη Γαλλική εταιρεία, τα πάνελ αυτά μπορούν να εγκατασταθούν απευθείας σε μια υπάρχουσα επιφάνεια του δρόμου και να παρέχουν αντίστοιχη πρόσφυση με τα συμβατικά υλικά επίστρωσης. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο οδηγός δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το φρενάρισμα ή το στρίψιμο του αυτοκινήτου μια και η επιφάνεια που έρχεται σε ελαστικά του αυτοκινήτου δεν παρουσιάζει διαφορά στο συντελεστή τριβής σε σχέση με την άσφαλτο.

Η ηλιακή εγκατάσταση του Peachtree Corners θα παράγει πάνω από 1.300 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα δημιουργηθεί στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούν να φορτίσουν δωρεάν τα οχήματά τους. Παράλληλα, ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα επιτρέψει και τη νυχτερινή χρήση του σταθμού. Το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την The Ray που έχει αρκετά χρόνια παρουσίας στην έρευνα των τεχνολογιών που άπτονται της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Πηγή: newsauto.gr