Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί βασικό πυλώνα της αυτοκίνησης του μέλλοντος

Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αυτοκίνησης του μέλλοντος.

Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σύντομα καθώς υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμότητες όχι μόνο από άποψη υποδομών, αλλά κυρίως κανονισμών και νομοθεσίας, που θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν μέχρι να αλλάξει εντελώς η εικόνα της αυτοκίνησης όπως την γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Τα πρώτα πλήρως αυτόνομα οχήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες μίσθωσης οχημάτων (ride-hailling), με τις ΗΠΑ να έχουν τα πρωτεία μιας και ήδη κυκλοφορούν πειραματικά σε κάποιες Πολιτείες.

Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Center for Automotive Research (CAR) τα οχήματα που θα υποστηρίζουν αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4 και 5 (θα πηγαίνουν δηλαδή μόνα τους χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση) θα αποτελούν μόλις το 4% όλων των καινούργιων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, με το μερίδιο να εκτοξεύεται στο 51% μέχρι το 2040.

Μέχρι τότε μπορούμε να φανταζόμαστε πως θα είναι να μας μεταφέρει στον προορισμό μας το αυτοκίνητο ξεκούραστα, χωρίς να αγχωνόμαστε ή να εκνευριζόμαστε γιατί βρισκόμαστε πηγμένοι σε κάποιο μποτιλιαρισμένο δρόμο.

Εκείνο που θα μας απασχολεί θα είναι το πως θα περάσουμε εποικοδομητικά το χρόνο μας μέσα στο όχημα.

Πως θα ξοδεύουμε δηλαδή την ώρα μας μιας και δεν θα έχουμε άλλη έγνοια.

Η εταιρεία Ipsos εκπόνησε σχετική έρευνα ρωτώντας 130.000 οδηγούς/ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από εννέα χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Πριν προχωρήσουμε στα ευρήματα, αξίζει να δούμε κάποια στοιχεία σχετικά με το πόση ώρα περνούν κατά μέσο όρο οι οδηγοί στο τιμόνι καθημερινά. Οι Βορειοαμερικανοί για παράδειγμα οι οδηγοί υπολογίζεται ότι ξοδεύουν 52 λεπτά την ημέρα, στη Γερμανία και στη Βρετανία κοντά στα 50 λεπτά, ενώ οι Ισπανοί πάνω από μία ώρα.

Η Ipsos λοιπόν ρώτησε τους οδηγούς πως θα περνούν την ώρα τους στο αυτοκίνητο όταν πια δεν θα χρειάζεται να οδηγούν οι ίδιοι τους. Το ερώτημα αφορά για μια διαδρομή διάρκειας 60 λεπτών, με τους ερωτηθέντες να έχουν να επιλέξουν μεταξύ επτά εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
– Να εξακολουθούν να προσέχουν στο δρόμο.
– Να επικοινωνούν είτε άμεσα είτε μέσω τηλεφώνου, email, messenger, video
– Nα κοιμηθούν
– Να χαλαρώσουν παρακολουθώντας ταινίες/βίντεο/τηλεόραση ή να παίζοντας βιντεοπαιχνίδια
– Να ασχοληθούν με την δουλειά τους, να στείλουν επαγγελματικά mails και να κάνουν επαγγελματικά τηλεφωνήματα
– Να χαλαρώσουν διαβάζοντας
– Να επιδοθούν σε online shopping

Οι απαντήσεις τους παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρουν και καταδεικνύουν την επιφυλακτικότητα με την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει την αυτόνομη οδήγηση, πράγμα απολύτως φυσιολογικό θα λέγαμε, καθώς πρόκειται για έναν νέο, εντελώς άγνωστο κόσμο.

Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί απάντησαν λοιπόν, πως θα περνούσαν 22 λεπτά της ώρας χαζεύοντας όσα συμβαίνουν στο δρόμο, με τον χρόνο να πέφτει στα 16 λεπτά όταν πρόκειται για Ασιάτες οδηγούς. Αυτή ήταν και με διαφορά η πιο δημοφιλής επιλογή από τις επτά διαθέσιμες.

Η δεύτερη κατά σειρά ήταν η επικοινωνία με φίλους και οικογένεια, με τους Ευρωπαίος να λένε ότι θα ξόδευαν 17 λεπτά της ώρας, τους Ασιάτες 15’ και τους Βορειοαμερικανούς 14’.

Η επιλογή του ύπνου δεν ήταν και η πιο δημοφιλής, καθώς οι Ασιάτες θα λαγοκοιμόντουσαν για ένα δεκάλεπτο, οι Βορειοαμερικανοί ίσα που θα έκλειναν τα μάτια τους για 6 λεπτά, ενώ για τους Ευρωπαίους η σιέστα δεν θα ξεπερνούσε το πεντάλεπτο.

Οι Ασιάτες θα αφιέρωναν 8 από τα 60 λεπτά της διαδρομής για να χαζέψουν στην τηλεόραση ή να παίξουν κάποιο videogame, οι Βορειοαμερικανοί 6 λεπτά και οι Ευρωπαίοι 5.

Από τις λιγότερο δημοφιλείς επιλογές ήταν αυτή που σχετίζεται με την εργασία, καθώς οι οδηγοί και από τις τρεις Ηπείρους δεν θα ξόδευαν παραπάνω από πέντε λεπτά για να ασχοληθούν με εργασιακά ζητήματα…

Το διάβασμα επίσης δεν συγκέντρωσε προτιμήσεις, με το online shopping να έρχεται τελευταίο σε ενδιαφέρον…

Πηγή: newsbeast.gr