Το υπουργείο Μεταφορών της Σουηδίας υπέβαλε σε δοκιμές πρόσκρουσης δύο είδη αυτοκινούμενων τροχόσπιτων μετά από σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα τα οποία προκάλεσαν ανησυχίες για το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρουν στους επιβάτες τους τα εν λόγω οχήματα.

Δύο είδη αυτοκινούμενων προσέκρουσαν με ταχύτητα 64 km/h πάνω σε ένα σταθερό εμπόδιο και τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Όπως θα δείτε και στο video, η δομή των αυτοκινήτων κατέρρευσε από τις ισχυρές δυνάμεις που ασκήθηκαν λόγω του μεγάλου βάρους τους. Τα πράγματα ήταν ελαφρώς καλύτερα για το αυτοκινούμενο που βασίστηκε στο FΙΑΤ Ducato/Citroën Jumper/Peugeot Boxer σε σχέση με το δεύτερο μοντέλο που ήταν ολική μετατροπή και όπως απεδείχθη το μεγαλύτερο μέρος της δομής του ήταν κατασκευασμένο από ξύλο! Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού για τους επιβάτες είναι πολύ υψηλός και η παραμόρφωση της καμπίνας δεν άφησε ζωτικό χώρο για τον οδηγό.

Οι πωλήσεις αυτοκινούμενων έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια ενώ μόνο στους δρόμους της Σουηδίας κυκλοφορούν σήμερα περίπου 100.000 τέτοια οχήματα. Σύμφωνα με το Trafikverket, η νομοθεσία για τα αυτοκινούμενα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή στα θέματα ασφαλείας, με προδιαγραφές ανάλογες με τα υπόλοιπα οχήματα παραγωγής. Δοκιμές πρόσκρουσης όπως αυτές της Euro NCAP έχουν συμβάλλει στη θεαματική βελτίωση της ασφάλειας των αυτοκινήτων, με τους Σουηδούς να καλούν σε αντίστοιχες ενέργειες και για τα αυτοκινούμενα.

Παρακολουθείστε το video επιλέγοντας αυτόματη μετάφραση για τους υπότιτλους καθώς είναι στα Σουηδικά…

Πηγή: Drive.gr