Μια μοναδική εμπειρία ζωής περιμένει τους λάτρεις της φύσης στην Ευρυτανία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Προυσού. Ένα από τα ωραιότερα μέρη του νομού το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της χώρας.

Το φαράγγι συναντάται σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το χωριό Προυσός και προσεγγίζεται μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού, ενώ οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη Μαύρη Σπηλιά που βρίσκεται σε αυτό, η οποία αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής, τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και επί γερμανικής κατοχής.

Αφετηρία της διαδρομής αποτελεί μια γραφική πέτρινη βρύση στη γέφυρα Προυσού- Τόρνου και συνεχίζει σε ένα υπέροχο και σηματοδοτημένο, αρκετά βατό και ανηφορικό σε κάποια σημεία, μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα, τα οποία όσο η διαδρομή πλησιάζει τα νερά του φαραγγιού δίνουν τη σκυτάλη σε πλατάνια και ιτιές.

Το τοπίο ολόγυρα, μέχρι τη Μαύρη Σπηλιά, με τα γραφικά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες που σχηματίζουν μικρές λιμνούλες για δροσιστικά έως και κρύα μακροβούτια, μαγνητίζει σίγουρα τα βλέμματα.

Η επιβλητική Μαύρη Σπηλιά και τα ερείπια του λίθινου καταφυγίου στο τέλος της διαδρομής κλέβουν την παράσταση, επιβεβαιώνοντας και με το παραπάνω την φήμη της. Για τους πιο τολμηρούς και τους λάτρεις της αδρεναλίνης, από την σπηλιά ξεκινάει και μια συναρπαστική via ferrata διαδρομή, μονοπάτι δηλαδή που αποτελείται από σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου του φαραγγιού.

Η Μαύρη Σπηλιά απέχει 315 χλμ. από την Αθήνα και 353 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.
Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), και τον Αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» μέχρι την πόλη της Λαμίας . Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την Επαρχιακή Οδό Λαμίας – Καρπενησίου με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Μεγάλο Χωριό και Προυσό.

Από τη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση προς Αθήνα μέχρι το «Κλειδί» και στη συνέχεια τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Κλειδί- Μαλιακός) και τον Αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» μέχρι την πόλη της Λαμίας.Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την Επαρχιακή Οδό Λαμίας – Καρπενησίου με κατεύθυνση προς το Καρπενήσι ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Μεγάλο Χωριό και Προυσό.

Πηγή: Newsbeast.gr