Ο Παρνασσός δεν σημαίνει μόνο χιόνι και σκι. Σε 3 ώρες από την Αθήνα μπορείτε να τριγυρίσετε στην Αράχωβα, που αυτή την περίοδο δεν είναι «πνιγμένη» από κόσμο. Αν θέλετε όμως να ξεφύγετε τελείως από τα συνηθισμένα, κατευθυνθείτε προς την Αγόριανη για να να πιείτε ελληνικό καφέ περιτριγυρισμένοι από πλατάνια, έλατα και γραφικά σοκάκια. Τόσο στην Αγοριανή όσο και σε όλα τα χωριά της περιοχής θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα με αυθεντικές γεύσεις.

Μία από τις δημοφιλέστερες –και ωραιότερες– διαδρομές του Παρνασσού είναι εκείνη που «ενώνει» την Αγόριανη με τους Δελφούς, μέσα από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι… τρομακτική (γύρω στις 7 ώρες) όμως η διαδρομή είναι εύκολη, και ενδείκνυται για αρχάριους πεζοπόρους.

Πολύ μικρότερη σε διάρκεια, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα, είναι η διαδρομή από την Τιθορέα μέχρι τη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, η οποία διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα και οδηγεί τα βήματά μας πλάι στο φαντασμαγορικό φαράγγι του Καχάλα, και μέσα από το δάσος με τις βελανιδιές.

Από εκεί και πέρα, Αγόριανη, ή Επτάλοφος όπως αναφέρεται σε χάρτες και επίσημα έγγραφα, είναι ένα κουκλίστικο χωριουδάκι στην «πίσω» πλευρά του βουνού –αν θεωρήσουμε «μπροστινή» εκείνη όπου βρίσκεται η Αράχωβα. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, και γύρω από μια λιθόκτιστη πλατεία (ακόμα και το περίπτερο της οποίας είναι πέτρινο) με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκό του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός. Από εδώ ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη – σήμα κατατεθέν του χωριού.

Αν χορτάσετε την ομορφιά της Αγόριανης, θα οδηγήσετε την όμορφη διαδρομή μέχρι την Αμφίκλεια, σταματώντας στα μισά περίπου της διαδρομής στο άλλο μυστικό χωριό-μπιζουδάκι του Παρνασσού, που λέγεται Σουβάλα ή Πολύδροσος. Εδώ, αν δεν πιάσετε τραπεζάκι για αχνιστό ελληνικό καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας, θα ανηφορίσετε προς την Πάνω Σουβάλα, πρώτον γιατί η διαδρομή μέσα στο δάσος είναι φαντασμαγορική, και δεύτερον για να θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά της και την πανοραμική θέα που προσφέρει στη γύρω περιοχή. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ελεούσας είναι κτισμένος πλάι στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού.

Πώς να πάτε

Ο Παρνασσός απέχει από την Αθήνα 203 χιλιόμετρα  και μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια)   με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη μέχρι τον κόμβο του Κάστρου. Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την επαρχιακή οδό «Κάστρου-Λειβαδιάς» με κατεύθυνση προς την Λειβαδιά και στη συνέχεια την επαρχιακή οδό «Λειβαδιάς-Λαμίας» με κατεύθυνση τη Λαμία μέχρι την Αμφίκλεια. Από την Αμφίκλεια θα φτάσετε στον μαγευτικό τελικό προορισμό σας ακολουθώντας τη σχετική σήμανση που υπάρχει διαθέσιμη επί της οδού!