Στην αγκαλιά του Βερμίου, περίπου 510 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μόλις 90 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η Νάουσα δεσπόζει πάνω από τον κάμπο της Ημαθίας με την ατμόσφαιρα και τη φυσική της ομορφιά να σας παρασέρνουν σε κάθε γωνιά της. Ας βολτάρουμε, λοιπόν, στα πιο όμορφα σημεία της κι ας δούμε όλα αυτά που πρέπει να κάνετε και να δείτε, για να την γνωρίσετε καλύτερα.

Περίπατο στην πόλη

Όπως είναι γνωστό, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε μια πόλη είναι να την περπατήσετε. Περπατώντας στη Νάουσα θα βρείτε ελάχιστα διώροφα παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, κατασκευασμένα από πωρόλιθους, πλιθιά και ξύλα, σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Μικρές, λαϊκές κατοικίες θα βρείτε στα Αλώνια, ενώ γενικά στην πόλη θα δείτε βιομηχανικά κτίρια που λειτουργούσαν κάποτε κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία. Αν σας αρέσουν οι εκκλησίες, στη Νάουσα δε θα βρείτε παλιές, καθώς κάηκαν όλες το 1822 στο ολοκαύτωμα της πόλης. Ο μόνος ναός που διασώθηκε είναι ο μικρός Ναός του Προδρόμου.

Δύο σημαντικά σημεία που αποτελούν και σήμα κατατεθέν της Νάουσας είναι ο Πύργος του Ρολογιού και ο Οβελίσκος. Το Ρολόι βρίσκεται μπροστά στη Δημαρχείο κι έχει ένα εντυπωσιακό ύψος 25 μέτρων, ενώ ο Οβελίσκος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης έχει ύψος 11 μέτρων και κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ψηλότερους του κόσμου. Μπορεί να μην σας εντυπωσιάσει σαν κατασκευή, αλλά δίνει κάτι ξεχωριστό στο θέαμα της πόλης.

Βόλτα στα μουσεία

Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά της Νάουσας στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και δείτε το πρώτο οινοποιείο της πόλης στο σπίτι του Ιωάννη Μπουτάρη, ιδρυτή της ομώνυμης εταιρίας (Μουσείο Οίνου και Αμπέλου). Στην πόλη υπάρχει και Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων με εκθέματα από την ζωή των Ναουσαίων Βλάχων, μεταξύ των οποίων θα βρείτε αργαλειούς, φλοκάτες και στολές που θα σας βάλουν στο κλίμα.

Οινοποσία

Η Νάουσα φημίζεται για το κρασί της και είτε είστε λάτρεις του οίνου, είτε όχι, πρέπει να το δοκιμάσετε. Ξεκουραστείτε από τις πεζοπορίες και τις βόλτες με το ντόπιο κόκκινο κρασί Νάουσα, το οποίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις και ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφτείτε το μέρος, δοκιμάστε φρούτα εποχής (μήλα, ροδάκινα και κεράσια).

Άλσος Αγίου Νικολάου

Το ταξίδι στη Νάουσα ολοκληρώνεται με την επίσκεψη σας στο άλσος του Αγίου Νικολάου, (ή απλά ο Άγιος Νικόλας για τους Ναουσαίους),  που είναι το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Νάουσας και το οποίο Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χλμ από τη πόλη της Νάουσας.

Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Είναι ένας τόπος που προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία αλλά και ποικίλες δραστηριότητες. Στον Άγιο Νικόλαο, επιγραμματικά, μπορείτε να βρείτε/δείτε: Την ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, Τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα, μία μικρή τεχνητή λίμνη, με πέστροφες και πάπιες, αθλητικές εγκαταστάσεις: Γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις, παιδική χαρά, εκτροφείο θηραμάτων, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, το ξενοδοχείο «Βέρμιον», εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες.

Στη Νάουσα Ημαθίας μπορείτε να φτάσετε οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 92 Χιλιόμετρα, και για να φτάσετε εκεί θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα» μέχρι τον κόμβο προς «Βέροια-Νάουσα-Κοζάνη».  Από εκεί χρησιμοποιώντας τις  επαρχιακές οδούς Βέροιας-Κυψέλης και Αλεξάνδρειας-Κοζάνης, θα κατευθυνθείτε αρχικά προς τη Βέροια. Στη συνέχεια ακολουθώντας την επαρχιακή οδό  Βέροιας-Σκύδρας και Νάουσας-Κάτω Βερμίου θα φτάσετε στην πανέμορφη Νάουσα.

Από την Αθήνα η απόσταση είναι 529 χιλιόμετρα και θα φτάσετε εκεί χρησιμοποιώντας  τον αυτοκινητόδρομο  «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο  «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες-Κλειδί) πάντα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη μέχρι το Κλειδί.  Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα» μέχρι τον κόμβο προς «Βέροια-Νάουσα-Κοζάνη».  Από εκεί χρησιμοποιώντας τις  επαρχιακές οδούς Βέροιας-Κυψέλης και Αλεξάνδρειας-Κοζάνης, θα κατευθυνθείτε αρχικά προς τη Βέροια. Στη συνέχεια ακολουθώντας την επαρχιακή οδό  Βέροιας-Σκύδρας και Νάουσας-Κάτω Βερμίου θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.