Τα αποτελέσματα έρευνας χαρακτηρίζονται «σοκαριστικά»

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διενεργήθηκε στη Μ. Βρετανία σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Η έρευνα έγινε από την Go Ultra Low, την εκστρατεία που συγχρηματοδοτείται από το κράτος και οχτώ αυτοκινητοβιομηχανίες (Audi, BMW, Kia, Hyundai, Nissan, Renault, Toyota and Volkswagen) και συνεργάζεται με τον σύνδεσμο κατασκευαστών και εισαγωγέων με στόχο την ενημέρωση οδηγών και εταιρειών για τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και κατ’ επέκταση την αύξηση των πωλήσεων αυτού του είδους των οχημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας χαρακτηρίζονται «σοκαριστικά» από τον οργανισμό, καθώς διαπιστώνεται ότι το βρετανικό κοινό βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Για παράδειγμα το 42% των Βρετανών, σύμφωνα με την έρευνα, δε γνώριζε να απαντήσει με σιγουριά αν μπορεί ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο να μπει σε πλυντήριο αυτοκινήτων!

Το 52% αδυνατούσε να περιγράψει σε κάποιον άλλο τι ακριβώς είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ το 47% πιστεύει πως τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι ταχύτερα στην επιτάχυνση από τα ηλεκτρικά, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει.

Περίπου το 25% πιστεύει ότι το κόστος συντήρησης ενός ηλεκτρικού οχήματος σε βάθος χρόνου είναι υψηλότερο απ’ ότι στην περίπτωση ενός αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, ενώ στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο οργανισμός, το κόστος είναι σχεδόν 70% μικρότερο.

Λανθασμένη εντύπωση επικρατεί και για το κόστος φόρτισης ενός οχήματος, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι για μια πλήρη φόρτιση απαιτούνται περί τα 24 ευρώ τη στιγμή που το κόστος φόρτισης στο σπίτι δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ. Πολλοί μάλιστα από τους ερωτηθέντες (ποσοστό 29%) δεν γνώριζαν ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί στο σπίτι.

«Η έρευνα δείχνει πως υπάρχει μεγάλη σύγχυση και παρεξήγηση στο βρετανικό κοινό σχετικά με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ανέφερε η επικεφαλής της καμπάνιας, Πόπι Γουέλτς.

«Περισσότεροι από τους μισούς που πήραν μέρος στην έρευνα δεν αισθάνονται σίγουροι να περιγράψουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ένα άλλο πρόσωπο και πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν τα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Η εξάλειψη αυτών των παρερμηνειών και η ανάδειξη αυτών των προνομίων είναι επομένως ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε να δούμε περισσότεροι οδηγοί να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση».

Για την ιστορία, στους δρόμους της Μ. Βρετανίας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 40.000 πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως αναφέρει η Go Ultra Low.