Οι αρουραίοι που έμαθαν να οδηγούν παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα στρες!
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο όμως μια ομάδα επιστημόνων από το University of Richmond της Virginia κατάφερε να μάθει σε αρουραίους να οδηγούν. Όπως βλέπουμε και στο σχετικό βίντεο, τα τρωκτικά είναι ικανά να κατευθύνουν ειδικά κατασκευασμένα οχήματα με στόχο να φτάσουν γρηγορότερα στην τροφή τους, αποδεικνύοντας πως οι εγκέφαλοι τους είναι πιο ευέλικτοι από όσο νομίζαμε!

Τα λιλιπούτεια οχήματα είναι κατασκευασμένα από ένα διαφανές πλαστικό δοχείο στο οποίο τοποθετήθηκαν τέσσερις τροχοί (με χρυσές ζάντες), ένα πάτωμα αλουμινίου, μια μπαταρία AA κάτω από το πάτωμα (δηλαδή όπως και στα ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής) και τρεις ράβδοι από χαλκό που λειτουργούν ως σύστημα διεύθυνσης. Όταν ο αρουραίος ακουμπά τη μεσαία ράβδο τότε το σώμα του δημιουργεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και το όχημα επιταχύνει, ενώ όταν το τρωκτικό θέλει να στρίψει δεξιά ή αριστερά, ακουμπά τις αντίστοιχες ράβδους.

Στο πείραμα συμμετείχαν 6 θηλυκά και 11 αρσενικά τρωκτικά τα οποία επιβραβεύονταν με σνακ όταν ολοκλήρωναν επιτυχώς τη διαδικασία στην πίστα 4 τετραγωνικών μέτρων. Η υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας Kelly Lambert δήλωσε: “Έμαθαν να κατευθύνουν το όχημα με διαφορετικούς τρόπους και να πραγματοποιούν μανούβρες που δεν είχαν ξανακάνει έτσι ώστε να φτάσουν στην επιβράβευση”.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως τα μαθήματα οδήγησης είχαν θετικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των αρουραίων. Όπως φάνηκε από τις ακαθαρσίες τους, τα ζώα παρουσίασαν αύξηση μια ορμόνης που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα στρες. Μάλιστα οι επιστήμονες απέδειξαν πως τα επίπεδα στρες ήταν χαμηλότερα σε αρουραίους-οδηγούς από ότι σε αρουραίους-επιβάτες μέσα σε τηλεκατευθυνόμενα οχήματα. Το γεγονός ότι η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μειώνει το στρες είναι σημαντικό συμπέρασμα όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να ερευνήσουν το πώς οι αρουραίοι μαθαίνουν να οδηγούν και το ποια τμήματα του εγκεφάλου τους εμπλέκονται στη διαδικασία.

Πηγή: Drive.gr