Τα Σύβοτα αποτελούν ένα αρκετά δημοφιλές θέρετρο και σε αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες, από τις καθαρές και τιρκουάζ παραλίες τους μέχρι τους φιλόξενους κατοίκους και την καλή τουριστική υποδομή τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες τουρίστες από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Χτισμένα σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες αγκαλιάζονται από τη θάλασσα δημιουργώντας μια ειδυλλιακή εικόνα για τον επισκέπτη.

Τα Σύβοτα αναπτύσσονται γύρω από ένα γραφικότατο λιµανάκι, µε πλακόστρωτη προκυµαία. Οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραµίδια δηµιουργούν ένα θέαµα που σε γαληνεύει από µόνο του. Λίγο πιο πέρα από τον κυρίως οικισµό, αρχίζεις να βλέπεις εικόνες που θυµίζουν Καραϊβική.

Κάνοντας κανείς μπάνιο στις παραλίες της περιοχής αντιλαμβάνεται γιατί η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα δημοφιλείς εξωτικούς προορισμούς και όταν κάποιος δει από κοντά το μέρος μένει γοητευμένος. Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι η Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η Μπέλλα Βράκα, η Ζάβια, το Μεγάλο Στάφο και η Πλαταριά. Ιδιαίτερη εντυπωσιακή είναι η παραλία Μπέλλα Βράκα, μια γραφική αμμώδης παραλία που φτάνει κανείς με τα πόδια και αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες.

Οι πιο φηµισµένες παραλίες εδώ είναι η Μπέλα Βράκα και η Πισίνα. Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο… Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας! Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα Σύβοτα αποκτούν έναν κοσμοπολίτικο αέρα με χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης που επιλέγουν τον πανέμορφο προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές τους αλλά και για σύντομες αποδράσεις όταν ο υδράργυρος είναι στο κόκκινο.
Για τον επισκέπτη που θέλει και το κάτι παραπάνω τα Σύβοτα διαθέτουν αρκετές επιλογές, η όπως η επίσκεψη στον αρχαίο Οικισμό Βραχωνά. Πρόκειται για έναν εγκαταλειμμένο παραδοσιακό οικισμό με περίπου πενήντα σπίτια που χρονολογούνται από το 18ο-19ο αιώνα.
Επίσης η επίσκεψη στο Κάστρο Πολυνερίου θα αποζημιώσει κάθε επισκέπτη.
Αρχαίος οικισμός στις ανατολικές πλαγιές του Βραχωνά, περιβάλλεται από πολυγωνικό τείχος και βρίσκεται σε φυσικά οχυρωμένη θέση, από όπου ελεγχόταν ο όρμος της Πλαταριάς. Υπάρχει πεζοπορική διαδρομή (με διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας) που ξεκινάει από τα Σύβοτα, διέρχεται από τον Αρχαίο Οικισμό Βραχωνά και καταλήγει, περνώντας από τα ερείπια του οικισμού, στην ακρόπολη του Πολυνερίου.

Από την πόλη της Πρέβεζας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης μέχρι την κοσμοπολίτικη Πάργα, τα γύρω χωριά, όπως η Πέρδικα και η Πλαταριά, αλλά κι εκδρομές με ιστορικό ενδιαφέρον στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο μνημείο του Ζαλόγγου και στα χωριά Σούλι και Κούγκι.

Επίσης, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνδυάστε διαδρομές στον Αχέροντα ποταμό με πεζοπορίες, ιππασία, canoe kayak ή ημερήσιες εκδρομές προς τους Παξούς και τους Αντίπαξους.

Επιλέγοντας τα Σύβοτα ως προορισμό, θα έχετε σίγουρα την ευκαιρία να γνωρίσετε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, η οποία αν και δεν είναι νησί, μπορεί αντάξια να πάρει μια θέση στα καλύτερα παραθαλάσσια μέρη της χώρας και δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως η “Καραϊβική της Ελλάδας”.

Από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 341 Χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση προς την Ηγουμενίτσα μέχρι την έξοδο προς Πάργα / Σύβοτα / Πρέβεζα Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας μέχρι τα Πλαταριά και ακολουθώντας τις σχετικές ενημερωτικές πινακίδες θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.

Από την Αθήνα η συνολική απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 487 χιλιόμετρα. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι το Ρίο. Από το Ρίο θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε την Ιόνια Οδό μέχρι την Εγνατία Οδό . Από εκεί θα κατευθυνθείτε προς Ηγουμενίτσα μέχρι την έξοδο προς Πάργα/Σύβοτα/Πρέβεζα.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας μέχρι τα Πλαταριά και ακολουθώντας τις σχετικές ενημερωτικές πινακίδες θα φτάσετε στα μαγευτικά Σύβοτα.

Και στις δύο περιπτώσεις θα φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σας, το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON