Επίσημη πληροφόρηση από το υπουργείο Υποδομών για το σχέδιο εγκατάστασης ηλεκτρονικού/δορυφορικού συστήματος διοδίων, που θα χρεώνει τους οδηγούς ανάλογα με την απόσταση, περιμένουν οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων. Οι ίδιοι προσθέτουν πως το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόστηκε σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου από το κράτος.

Αντίστοιχες είναι οι επισημάνσεις και του Βασίλη Χαλκιά, προέδρου της Hellastron, του ενιαίου φορέα στον οποίο συμμετέχουν οι οκτώ εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων και υποδομών με διόδια που λειτουργούν στην Ελλάδα, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για το θέμα.

Ο κ. Χαλκιάς είναι διευθύνων σύμβουλος της Αττικές Διαδρομές που διαχειρίζεται τους σταθμούς διοδίων της Αττικής Οδού, αλλά και αντιπρόεδρος της ASECAP, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοδρόμων με Διόδια. Επισημαίνει πως τεχνικά μπορεί να είναι εφικτή η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εντός 18μηνου π.χ. στην Εγνατία Οδό, η οποία κατά τον υπουργό Υποδομών θα αποτελέσει τον πρώτο οδικό άξονα που θα ενταχθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, εξακολουθεί να ισχύει η πρόθεση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για κατασκευή περίπου 40 μετωπικών και πλευρικών διοδίων στην Εγνατία!

Όπως λέει ο πρόεδρος της Hellastron, για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα πρέπει να αλλάξουν οι συμβάσεις παραχώρησης στους οδικούς άξονες και θα χρειαστεί όχι μόνο η συναίνεση των παραχωρησιούχων αλλά και των τραπεζών που χρηματοδότησαν τα έργα. «Ένα ερώτημα είναι ποιος θα εισπράττει τα διόδια, όταν εγκατασταθεί το νέο σύστημα και πώς θα αποδίδονται στις τράπεζες έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει», εξηγεί ο κ. Χαλκιάς.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης των οδικών αξόνων δηλώνουν ενήμεροι των προθέσεων του υπουργείου, αλλά ξεκαθαρίζουν πως θα τοποθετηθούν όταν υπάρξει επίσημη παρουσίαση του σχεδίου για τα ηλεκτρονικά/δορυφορικά διόδια. Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ΑΝΤ1, πως μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων.

Κατά τον υπουργό Υποδομών, με το νέο σύστημα πληρωμής και χρέωσης των διοδίων στις εθνικές οδούς «θα έχουμε μια συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε». Η συσκευή ή η εφαρμογή κινητού θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα διόδια που έχει κάποιος διανύσει. Το σύστημα θα εγκατασταθεί υποχρεωτικά και με κάποιο μικρό κόστος στα επαγγελματικά οχήματα, ώστε να παρακολουθείται η πορεία τους και να επιβάλλεται η αντίστοιχη χρέωση διοδίων.

«Τα διόδια θα καταργηθούν και το σχέδιο είναι να υπάρχουν μόνο στην άκρη του δρόμου για φόρτιση και επαναφόρτιση», είπε ο Χ. Σπίρτζης και πρόσθεσε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου, ο διαγωνισμός και μέσα στην επόμενη χρονιά να το έχουμε εφαρμόσει σίγουρα στην Εγνατία». Το σύστημα, εξήγησε, θα ισχύσει σε όλες τις εθνικές οδούς, αλλά ξεκαθάρισε ότι «οι τιμές των διοδίων δεν θα αλλάξουν».