Η διαδεδομένη πλέον τακτική της χρήσης του smartphone για να βγάζει κάποιος selfies μοιάζει να έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford πραγματοποίησε έρευνα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο η συνήθεια των selfies έχει περάσει και στους νέους οδηγούς. Τα ευρήματα της έρευνας όχι μόνο επιβεβαίωσαν την υπόθεση αλλά και έδειξαν ότι οι νέοι οδηγοί στη Βρετανία είναι οι πιο επιρρεπείς στο να βγάζουν φωτογραφίες selfie ενώ οδηγούν σε σχέση με τους νέους οδηγούς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των νέων οδηγών στη Βρετανία που έχουν αναπτύξει αυτήν τη συνήθεια είναι 33%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Γερμανία και Γαλλία (28%), Ρουμανία (27%), Ιταλία (26%), Ισπανία (18%) και Βέλγιο (17%).

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 7.000 νέους που χρησιμοποιούν smart phone, έδειξε επίσης ότι ένας στους 4 έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ οδηγούν!

Οι άντρες έχουν και πάλι το προβάδισμα στην επικίνδυνη συμπεριφορά.

Ωστόσο, όλοι οι ερωτώμενοι παραδέχτηκαν ότι οι πρακτικές αυτές είναι επικίνδυνες. Στην Ελλάδα δεν είναι λίγες οι φωτογραφίες που αναρτώνται στις προσωπικές σελίδες Facebook νεαρών αγοριών και κοριτσιών που τους δείχνουν στο τιμόνι.

Η επικράτηση των smartphones, που μοιάζει να έχει κατακτήσει κυριολεκτικά τους νεαρούς χρήστες κινητής τηλεφωνίας αποτελεί πλήγμα για την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι η επικίνδυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δεν περιορίζεται πλέον στην απλή συνομιλία.

Μεγάλο ποσοστό των οδηγών διαβάζουν και απαντούν σε γραπτά μηνύματα ή χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ενώ οδηγούν.

Η μανία με τις selfies είναι ένας ακόμη κίνδυνος από τη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στην Ευρώπη τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 29 ετών!

Πηγή: ETSC (European Transportation Safety Council/ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας)