Στη Βόρεια Ελλάδα, από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας, το Παγγαίο, αιώνιο κι ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης. Από τις επιβλητικές και μυστηριώδεις κορυφές του ξεχύνονται δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές.

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ ακριβώς στα πολύ παλιά χρόνια συγκροτήθηκαν οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι με τις έξαλλες μαινάδες και τους γεμάτους ζωώδη δύναμη σατύρους, που στο χορό και στην έκσταση ζήτησαν τη λύτρωση και την επικοινωνία με το Θεό. Κι ακόμη, ότι στο βουνό αυτό πλάστηκαν οι πιο παλιές δοξασίες για την αθανασία της ψυχής.

Το Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, δεσπόζει ΒΔ του Νομού Καβάλας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη στην βόρεια και βορειοανατολική πλευρά των κορυφών του Τρίκορφου, μιας σειράς από κάθετους βράχους και πύργους, με υψομετρικές διαφορές 150-250 μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο. Στη βορινή πλευρά του Τρίκορφου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναρριχητών το χειμώνα.

Τα λούκια που σχηματίζονται κρατούν πάντα χιόνι και τις περισσότερες φορές αρκετά παγωμένο. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, οι Θεσσαλονικείς κυρίως αναρριχητές έδωσαν τις πρώτες καλοκαιρινές και χειμερινές γραμμές.

Με το πέρασμα του χρόνου πολλοί αναρριχητές προσέθεσαν στο πεδίο αξιόλογες γραμμές δίνοντάς τους ονόματα που εξάπτουν τη φαντασία και δημιουργούν προσδοκίες για αξέχαστες υψηλής αδρεναλίνης στιγμές, οι οποίες μέχρι σήμερα παραμένουν κλασικές και δέχονται κάθε χρόνο αρκετές επαναλήψεις.

Πώς να πάτε

Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 146 χιλιόμετρα και από την Αθήνα 621 χιλιόμετρα. Και στις δύο περιπτώσεις θα φτάσετε στο προορισμό σας με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στο Παγγαίο, από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι την έξοδο προς Ελευθερούπολη. Ακολουθώντας τις επαρχιακές οδούς Ελευθερούπολης -Φωλιάς και Ελευθερούπολης-Ελευθερών  μέχρι την Ελευθερούπολη και την  επαρχιακή οδό Καβάλας-Σερρών και Δράμας Νικήσιανης θα φτάσετε στο χωριό Νικήσιανη απ’ όπου θα ξεκινήσετε την ανάβαση προς το όρος Παγγαίο.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο  «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο  «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ  στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα μέχρι την έξοδο προς Ελευθερούπολη. Στη συνέχεια ακολουθώντας την ίδια διαδρομή όπως και από τη Θεσσαλονίκη θα φτάσετε στον προορισμό σας.