Στο μέλλον αυτή η κατηγορία θα είναι το μεγάλο «πεδίο μάχης» των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως ανταγωνίζονται για το ποιο θα δώσει στην αγορά ηλεκτρικά οχήματα με μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά και σε μεγάλες ή πολυτελείς κατηγορίες, οι Ιάπωνες φαίνεται να υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση.

Αυτή δίνει έμφαση στα μικρότερα οχήματα, σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν πρωτίστως την καθημερινότητας των χρηστών στις μεγαλουπόλεις.
Έτσι, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, Toyota, Nissan και άλλοι κατασκευαστές θα παρουσιάσουν οφείλουν να παρουσιάσουν πρωτότυπα μονοθέσιων και διθέσιων EVs σχεδιασμένων για μικρές αποστάσεις με περιορισμένες μέγιστες ταχύτητες.

Στοιχηματίζουν μάλιστα ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα είναι οι καλύτερες λύσεις για τα στενά δρομάκια της Ιαπωνίας (και όχι μόνον) και τους περιορισμένους χώρους στάθμευσης.

Η ιαπωνική στρατηγική βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της General Motors ή του ομίλου Volkswagen και άλλων παγκόσμιων παικτών που επικεντρώνονται σε επιβατικά οχήματα

Το νέο BEV της Toyota για παράδειγμα είναι διθέσιο και έχει μέγιστη ταχύτητα μόλις 60 km/h και αυτονομία 100 km με μία μόνο φόρτιση. Σε μήκος 2,49 μέτρων, είναι λίγο πάνω από το ήμισυ του μεγέθους του Tesla Model 3.

Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, η οποία πρωτοστάτησε στις τεχνολογίες των πράσινων αυτοκινήτων με το υβριδικό Prius εδώ και 20 χρόνια, υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι οι πλέον κατάλληλες για σύντομες μετακινήσεις λόγω υψηλού κόστους της μπαταρίας.
Μάλιστα, προκρίνει σαν καλύτερη λύση για το περιβάλλον τα οχήματα με κυψέλες υδρογόνου, όπως η δεύτερη γενιά του Mirai, λέγοντας ότι αυτά έχουν καλύτερες επιδόσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Nissan με το IMk που είναι μια φουτουριστική έκφραση αυτών που στην Ιαπωνία ονομάζονται οχήματα «kei» τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο περίπου όλων των ιαπωνικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων. Τα οχήματα «kei» είναι οχήματα χαμηλού κόστους, που καταναλώνουν συμβατικά καύσιμα και διατίθενται σχεδόν αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά και συνήθως ξεκινούν από περίπου 10.000 δολάρια.

Με άλλες προσδοκίες αλλά περίπου στην ίδια φιλοσοφία κινείται και το μικρό ηλεκτρικό της Honda που ήδη έχει παρουσιαστεί και στοχεύει και στην ευρωπαϊκή αγορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε όμως ένα τετραθέσιο όχημα, με σημαντικά ακριβότερη τιμή εκκίνησης που υπολογίζεται στα $ 32.000.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ιάπωνες δεν είναι οι μόνοι που ποντάρουν στα μικρά ηλεκτρικά. H Daimler έχει από καιρό ανακοινώσει πως το smart θα παράγει το fortwo αποκλειστικά σε ηλεκτρική έκδοση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα μικρά ηλεκτροκίνητα θα είναι το επόμενο «πεδίο μάχης» των αυτοκινητοβιομηχανιών. Και αυτό διότι θα είναι αυτά κυρίως που θα εξοπλίσουν τις εταιρείες που θα ασχολούνται με το carsharing και σηκώσουν το βάρος της βιώσιμης κινητικότητας.

Πηγή: Drive.gr