H Ζαγορά χωρίζεται  σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες, την Αγία Παρασκευή, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Σωτήρα. Είναι ένα πανέμορφο και καταπράσινο χωριό που δικαίως αποτελεί χειμερινό προορισμό επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Η Ζαγορά, ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Πήλιου έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και μαγεύει όποιον έχει την τύχη να το επισκεφτεί ειδικά τον χειμώνα. Τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακά καφενεία καλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει την περιοχή και οι ντόπιοι είναι πάντα πρόθυμοι να ξεναγήσουν στα μοναδικά μέρη της περιοχής.

Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά, η οποία κάνει το χωριό τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο, η Ζαγορά είναι φημισμένη και για την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους. Από τα μήλα αυτά το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.

Η Ζαγορά υπήρξε επίσης πατρίδα επιφανών προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν στα γράμματα, στις επιστήμες, στο εμπόριο και στην φιλανθρωπία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος Δ’, ο μεγαλέμπορος στο Άμστερνταμ και ευεργέτης της Ζαγοράς, Ιωάννης Πρίγκος, ο αξιωματούχος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τοπικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Μαυρίκιος. Στην περιοχή υπάρχουν μάλιστα πολλά και σημαντικά αξιοθέατα όπως οι ναοί, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ελληνομουσείο.

Φαγητό

Το χωριό προσφέρει βέβαια τοπικές γεύσεις στα ταβερνάκια όπως παραδοσιακές πίτες, γίδα βραστή, κόκορα και τόσα άλλα τοπικά πιάτα αλλά μπορεί κανείς επίσης να βρει παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, χωριάτικες πίτες, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητα λικέρ, χωριάτικες πίτες και αποξηραμένα βότανα για να τα πάρετε και να θυμάστε τη Ζαγορά μόλις την αφήσετε πίσω.

Πού θα μείνετε

Στη Ζαγορά υπάρχουν πολλοί ξενώνες παραδοσιακοί και φιλόξενοι. Σίγουρα κάποιος θα ταιριάζει στις ανάγκες σας είτε αγαπάτε την πολυτέλεια είτε τα πιο απλά καταλύματα. Κάποια από αυτά είναι παραδοσιακά αρχοντικά που θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή ενώ τα δωμάτια με τζάκι είναι ένα συν στην διαμονή σας, ειδικά αν χιονίζει.

Πώς θα πάτε

Η Ζαγορά απέχει περίπου 373 χιλιόμετρα από Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε εκεί χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός», τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου», μέχρι τον κόμβο του Βελεστίνου. Από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Βόλου-Λάρισας μέχρι το Βόλο, την περιφερειακή οδό του Βόλου, την επαρχιακή οδό Πηλίουκαι την επαρχιακή οδό Βόλου Προρταριάς θα φτάσετε στην Πορταριά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό  Πορταριάς-Ζαγοράς για να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.

Από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι στα 253 χιλιόμετρα. Θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς Αθήνα και στη συνέχεια τον Αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» με την ίδια κατεύθυνση μέχρι τον κόμβο του Βελεστίνου. Από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Βόλου-Λάρισας μέχρι το Βόλο, την περιφερειακή οδό του Βόλου, την επαρχιακή οδό Πηλίου και την επαρχιακή οδό Βόλου-Πορταριάς θα φτάσετε στην Πορταριά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό  Πορταριάς-Ζαγοράς για να φτάσετε στην ειδυλλιακή Ζαγορά.