Σε δύο τομείς κοντά στη Βιέννη, το όριο πέρασε από τα 130 στα 140 km/h. Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, το μέτρο θα επεκταθεί γρήγορα σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους.

Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μελετούν μειώσεις του ορίου ταχύτητας στις εθνικές οδούς και στη  Γαλλία μόλις ξεκίνησε ένα πείραμα για να μειώσει το όριο ταχύτητας στο δευτερεύον δίκτυο, στην Αυστρία κάνουν το αντίθετο. Από την 1η Αυγούστου, η ταχύτητα του αυτοκινητόδρομου αυξήθηκε από 130 σε 140 km/h.

Προς το παρόν βέβαια, πρόκειται για μια δοκιμή, που διεξάγεται σε δύο γρήγορους τομείς κοντά στη Βιέννη, την αυστριακή πρωτεύουσα. Εάν η δοκιμή καταλήξει θετικά, το μέτρο θα επεκταθεί γρήγορα στις εθνικές με τρεις λωρίδες. Για τον υπουργό υποδομών του ακροδεξιού κόμματος FPO, Norbert Hofer, η ιδέα είναι να εξοικονομηθεί χρόνος για τους οδηγούς: «οι ανάγκες κινητικότητας αυξάνονται και τα αυτοκίνητα και οι υποδομές γίνονται ασφαλέστερα», είπε.

Το μέτρο είναι δημοφιλές μεταξύ των Αυστριακών οδηγών, αλλά προφανώς εγείρει πολλές επικρίσεις, ιδίως από ενώσεις που ασχολούνται με την οικολογία και την οδική ασφάλεια, οι οποίες ήδη επικαλούνται την αύξηση της θνησιμότητας… χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα της δοκιμής. Η αντιπολίτευση ήταν επίσης αντίθετη και μερικοί μιλούν για «λαϊκίστικη» και «ανεύθυνη» απόφαση.

Στην Ελλάδα να θυμίσουμε ότι το όριο είναι 130 km/h στους αυτοκινητοδρόμους και 90 km/h στο δίκτυο της περιφέρειας, εκτός κι αν ορίζεται διαφορετικό με σήμανση. Πάντως να σημειώσουμε ότι σε όλες τις δυτικές χώρες της ΕΕ, η θνησιμότητα λόγω τροχαίων συμβάντων στους αυτοκινητοδρόμους αφορά μόλις το 5% του συνόλου τους, ενώ η υπερβολική ταχύτητα είναι μόλις η τρίτη κατά σειρά αιτία θανατηφόρων δυστυχημάτων στις εθνικές οδούς. Στην Ελλάδα όμως το 8% των θανατηφόρων ατυχημάτων  αφορά στους Αυτοκινητόδρομους, ενώ η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την πρώτη αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων με ποσοστό 12,4% (Πηγή: Ελληνική Αστυνομία, 2018)

Πηγή: drive.gr