Νοτιοδυτικά του βουνού Ερύμανθου, στην περιοχή της Ηλείας στην Πελοπόννησο βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια. Το παραμυθένιο αυτό δάσος αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό που αξίζει να επισκεφτείτε.

Στο οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται μια τεράστια έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων που καλύπτονται από μερικά εκατομμύρια βελανιδιές οι οποίες δημιουργούν ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή δάση στην Ευρώπη. Στο τοπίο κυριαρχούν σαφώς οι ευθύκορμες βελανιδιές, το οποίο οι ντόπιο ονομάζουν Κάπελη ή και μερικές φορές “το μπαλκόνι της Ηλείας” και σύμφωνα με τη μυθολογία το μαγευτικό δάσος πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κένταυρων Φόλο, ο οποίος ήταν φίλος του Ηρακλή. Η πινακίδα στην τελευταία στροφή πριν από το δάσος εξακολουθεί να γράφει “επισκεφτείτε το μπαλκόνι της Ηλείας, το μέρος όπου έζησε ο Κένταυρος Φόλος”.

Τα περισσότερα σημεία του δάσους είναι εντελώς επίπεδα, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα για φυσιολατρικές πεζοπορίες και ποδηλατάδες. Αμέτρητα μονοπάτια και δασικοί δρόμοι διασχίζουν το καταπράσινο «χαλί» του, κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε πανύψηλους κορμούς δέντρων, λουλουδιασμένα ξέφωτα και κελαρυστά ρυάκια.
Ένα μεγάλο μέρος από τα δασικά δρομάκια μπορεί κανείς να τα διασχίσει με αυτοκίνητο και μάλιστα ο δρόμος που ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει κοντά στη διασταύρωση Φολόης και Κούμανη, είναι μία από τις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις.
Ξεκινώντας από το Μουσείο Φολόης και ακολουθώντας τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, δίπλα σε μαγευτικά τοξωτά γεφυράκια και νερόμυλους, είναι μια διαδρομή που αξίζει να εξερευνήσετε.

Μετά το πέρας της εξερεύνησης σίγουρα θα χρειαστεί να επισκεφτείτε και το ομώνυμο χωριό της Φολόης και μάλιστα να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα με πρώτη στάση την ταβέρνα, “Οι Κένταυροι” στην είσοδο του χωριού. Ντόπια κρέατα, παραδοσιακές συνταγές και άλλα θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε την περιήγηση στο ίδιο το χωριό.

Το χωριό είναι γεμάτο μικρές λεπτομέρειες ομορφιάς που με την πρώτη ματιά ίσως να μην εντοπίσετε και θα χρειαστεί να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του για να θαυμάσετε την απλότητα και την ομορφιά ενός ορεινού χωριού.

Η απόδραση στο μαγευτικό δάσος της Φολόης θα σας ανταμείψει σίγουρα και θα σας προτρέψει να το επισκεφτείτε ξανά το φθινόπωρο όπου τα πάντα αποκτούν παραμυθένια χρώματα και οι εικόνες που δημιουργούνται μοιάζουν βγαλμένες από πίνακα ζωγραφικής.

Η Φολόη απέχει από την Αθήνα 247 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να πάτε στη Φολόη από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι τον κόμβο προς Τρίπολη – Καλαμάτα μετά τον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» μέχρι τον κόμβο της Στέρνας. Από εκεί ακολουθώντας τις επαρχιακές οδούς Τρίπολης – Ολυμπίας, Τρίπολης – Ολυμπίας, Πλατάνου – Λαμπείας, Κοντοβαζαίνων – Κούμανης και Κούμανης – Αγίας Άννας θα φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.