Η Νέδα ήταν κόρη του Ωκεανού, και μια από τις τρεις νύμφες που ανέθρεψαν τον Δία στην Αρκαδία. Το ποτάμι που πήρε το όνομά της δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα χτύπησε με ένα ραβδί την άνυδρη γη.
Πρόκειται για ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα που φέρουν θηλυκό όνομα, κάτι που έχει αναγκάσει τις τοπικές αρχές να τονίσουν το γεγονός αυτό στις πινακίδες και στους δρόμους των γύρω χωριών ώστε να γράφουν «Ποταμός Η Νέδα» –διευκρίνιση προφανώς σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι κάποιοι χάρτες των αρχών του περασμένου αιώνα την αναφέρουν ως «Ποταμός Νέδας».

Το μήκος της είναι 32 χιλιόμετρα και στο πέρασμά της η Νέδα διασχίζει ένα πανέμορφο φαράγγι αντίστοιχου μήκους με στενά περάσματα και σημεία με καταρράκτες όπου σχηματίζονται μικρές φυσικές λίμνες. Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από την Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Εάν θέλετε να περάσετε το φαράγγι της Νέδας, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού.

Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας (κολύμπι στα κρύα νερά, διάσχιση στενών σημείων μέσα από το ποτάμι, κολύμπι σε σκοτεινή φυσική σπηλιά-στοά). Γι΄ αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό.

Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να επιδοθεί κανείς σε extreme sports για να δει τις ομορφιές του ποταμού. Η Νέδα δεν κρύβει τις ομορφιές της και μάλιστα μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου, όπως είναι το Φθινόπωρο, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Πριν τον τελικό σημείο θα συναντήσετε τα Πλατάνια, ένα μικρό χωριό, το οποίο βρίσκεται στη διαδρομή σας κατευθυνόμενοι προς τους καταρράκτες της Νέδας. Φυσικά, θα είναι και η πρώτη στάση για χαλάρωση και ανεφοδιασμό όταν θα επιστρέψετε. Στο εντυπωσιακό μπαλκόνι του, με την φαντασμαγορική θέα στο καταπράσινο φαράγγι της Νέδας, απλώνουν τα τραπεζάκια τους οι ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού.

Η Νέδα απέχει από την Αθήνα 255 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία Οδός» (Ελευσίνα – Κόρινθος-Πάτρα) με κατεύθυνση προς Κόρινθο και στη συνέχεια τον αυτοκινητόδρομο Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα) με κατεύθυνση προς Καλαμάτα μέχρι την έξοδο της Τσακώνας. Από εκεί χρησιμοποιώντας την Τσακώνας – Κυπαρισσίας και Κυπαρισσίας-Πύργου με κατεύθυνση προς τον Πύργο μέχρι τη διασταύρωση προς Καρυές. Από εκεί θα φτάσετε στο χωριό Καρυές και συνεχίζοντας τον επαρχιακό δρόμο θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.

Πηγές: Wikipedia.gr & Image By Sp!ros https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5133688