Με ¨σκιώδη” διόδια σκοπεύει το Υπουργείο Υποδομών να κατασκευάσει τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Το έργο κόστους 1,748 δις ευρώ κατατέθηκε προς χρηματοδότηση από τον EFSI (Πακέτο Γιούνκερ) στην ειδική διαδικτυακή πύλη της Κομισιόν.

Το σύνολο του έργου που σχεδιάζεται ως ΣΔΙΤ, θα περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο με 2 λωρίδες+ΛΕΑ ανά ρεύμα κατεύθυνσης, και την εκμετάλλευση των λιμένων Σούδας, Ηρακλείου και ….Ρόδου.

Αναφορικά με τον τρόπο αποπληρωμής του αναδόχου είναι ένας συνδυασμός πληρωμών διαθεσιμότητας από τα ταμεία του Κράτους και “σκιωδών διοδίων”. Τα σκιώδη διόδια εφαρμόζονται σε μεγάλη έκταση στη Μεγάλη Βρετανία και είναι μία μέθοδος όπου το Κράτος πληρώνει τον ανάδοχο από τον αριθμό των οχημάτων που χρησιμοποιούν τον δρόμο για ένα διάστημα χρόνου (συνήθως 20-30 χρόνια).

Όπως αναφέρεται από τα 200χλμ τα 41χλμ είναι ολοκληρωμένα και άλλα 20χλμ είναι υπό κατασκευή. Ο ΒΟΑΚ με την ολοκλήρωση του θα συνδέεται με τα λιμάνια Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και τα 2 μεγάλα αεροδρόμια του νησιού στα Χανιά και το μελλοντικό στο Καστέλι.

Στην ανάλυση κόστους σημειώνεται πως το κόστος του ΒΟΑΚ είναι 1,6δις ευρώ, τα έργα στα λιμάνια μικρότερα, δηλαδή, στη Σούδα 48εκ.ευρώ, στο λιμάνι Ηρακλείου 75εκ.ευρώ και στο λιμάνι της Ρόδου 25εκ.ευρώ. Ερωτηματικό αποτελεί η αντίδραση της κοινωνίας της Ρόδου για αυτή την κίνηση καθώς δεν θα έχει κανένα κέρδος, απλά θα εξυπηρετεί το σκοπό κατασκευής του ΒΟΑΚ, ενώ την ίδια ώρα και η Ρόδος έχει ένα ιδιαίτερα μικρό σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Η διάρκεια κατασκευής εκτιμάται ότι θα είναι 5 χρόνια και τα έργα εφόσον το έργο τελικά βρει χρηματοδότηση θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2018, δηλαδή ο αυτοκινητόδρομος θα μπορούσε να λειτουργήσει κάπου στις αρχές του 2024.

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο θα πρέπει από εδώ και μπρος να περιμένουμε τους επόμενους μήνες τι …επενδυτές θα τραβήξει το συγκεκριμένο project και αν τελικά θα έχουμε υλοποίηση ή απλά φιάσκο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com