Η τιμή των μπαταριών διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της τιμής του μολύβδου που αποτελεί το 80% των υλικών κατασκευής είναι ο υπαίτιος. Έχετε λοιπόν κάθε συμφέρον να φροντίσετε για τον έλεγχο και τη συντήρησή της, εξοικονομώντας έτσι τα δεκάδες ευρώ μιας αντικατάστασης.

Ελέγξτε το κύκλωμα
Με τη βοήθεια ενός βολτομέτρου μετρήστε την τάση στους πόλους της μπαταρίας. Κάτω από τα 12,7V η μπαταρία χρειάζεται φόρτιση. Με τον κινητήρα στο ραλαντί η ένδειξη θα πρέπει να είναι περίπου 13,5V. Κάτω από την τιμή αυτή, ο εναλλάκτης είναι κουρασμένος. Με το ανέβασμα των στροφών, η ένδειξη δεν πρέπει να υπερβεί τα 14,7V. Αλλιώς υπάρχει υπέρταση (χρειάζεται άμεσα αλλαγή ο ρυθμιστής) και η μπαταρία μπορεί να βράσει και να προξενήσει βλάβη σε ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου.

Η συμβουλή μας: Υπάρχουν στα Κέντρα Αυτοκινήτου βολτόμετρα που στοιχίζουν ακόμα και 20 ευρώ και πριζώνονται στον αναπτήρα. Απλούστατα σε χρήση, επιτρέπουν έναν ακριβή έλεγχο με το μοτέρ σε λειτουργία  και κυρίως στο άναμμά του, όπου η τάση δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τα 10,6V.

Φροντίστε τη συντήρηση
Ανοίξτε το καπάκι ή ξεβιδώστε τα πώματα. Ο ηλεκτρολύτης χρειάζεται να καλύπτει τις πλάκες των στοιχείων. Αν η στάθμη είναι χαμηλή προσθέστε μόνο αποσταγμένο νερό. Βεβαιωθείτε ότι οι πόλοι είναι καθαροί, με τη σωστή λίπανση, τα καλώδια σωστά σφιγμένα και το σώμα της μπαταρίας καλά στερεωμένο στη βάση του. Εάν οι πόλοι είναι στεγνοί, ψεκάστε με ειδικό σπρέι ή αλείψτε τους με λίγο λευκό γράσο ή στην ανάγκη με βαζελίνη.

Η συμβουλή μας: Εάν σκοπεύετε τις προσεχείς 10-15 ημέρες να μην κουνήσετε το αυτοκίνητό σας, δώστε στη μπαταρία μια αντίστοιχης διάρκειας φόρτιση. Θα ξαναβρεί τη δεύτερη νιότη της.

Η ώρα της αντικατάστασης

Αν η μπαταρία δεν παίρνει φόρτιση, χρειάζεται αλλαγή. Μετρήστε τη βάση που την υποδέχεται, το διαθέσιμο ύψος και τη θέση των πόλων. Στη συνέχεια, αγοράστε το πιο δυνατό μοντέλο που μπορείτε να τοποθετήσετε σε αυτό το χώρο. Θα σας στοιχίσει 10, 20 ευρώ παραπάνω από το στάνταρ μοντέλο, αλλά θα σας «ζήσει» πολύπερισσότερο, χωρίς καμία επίπτωση για το κύκλωμα φόρτισης.

Η συμβουλή μας: Προτιμήστε, εάν είναι δυνατό, μια μπαταρία της οποίας θα μπορείτε να ελέγχετε τη στάθμη και να συμπληρώνετε υγρά έναντι μιας «ελεύθερης συντήρησης».

HOT TIPS
Ξυπνήστε τη μπαταρία σας τα κρύα πρωινά, ανάβοντας π.χ. για 5″ τα φώτα, πριν ανάψετε το μοτέρ. Θα πάρει εμπρός πιο εύκολα.

Ελέγξτε τη στάθμη και στα έξι στοιχεία. Η στάθμη του ηλεκτρολύτη πρέπει να υπερβαίνει τα στοιχεία μάξιμουμ κατά 1 cm.

Πηγή: drive.gr