Το να σταματήσεις έναν οδηγό που δεν το θέλει, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, αλλά είναι όλες από αβέβαιες έως επικίνδυνες.

Τα καρφιά που τρυπάνε τα λάστιχα κάνουν το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και μπορεί να μετατρέψουν τους τροχούς του σε… γωνιακούς, έτοιμους να κόψουν οτιδήποτε.

Υπάρχει και ο διαδεδομένος, θεαματικός ελιγμός ΡΙΤ –όπου το περιπολικό χτυπάει το πίσω φτερό του καταδιωκόμενου αυτοκινήτου, γυρίζοντάς το– αλλά μπορεί να στείλει τον κακοποιό εντελώς εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα ένα σοβαρό ατύχημα όπου εμπλέκονται και αθώοι περαστικοί.

Τώρα όμως έρχεται ένας εφευρέτης με μια κατασκευή που μπορεί να σταματήσει ένα αυτοκίνητο με τρόπο πολύ πιο ελεγχόμενο και ασφαλή.

Η κατασκευή ονομάζεται Grappler Police Bumper και είναι ένα πλαίσιο σε σχήμα Y που τοποθετείται στονεμπρός προφυλακτήρα του περιπολικού και είναι εφοδιασμένο με μια θηλιά από γερούς ιμάντες, σαν αυτούς που χρησιμοποιούνται για ρυμούλκηση.

Όταν το περιπολικό πλησιάσει το καταδιωκόμενο αυτοκίνητο, το GPB κατεβαίνει με μηχανισμό και πιάνει τον πίσω τροχό του κακοποιού όπως το λάσο των καουμπόηδων ή καλύτερα εκείνο που χρησιμοποιούν οιβιολόγοι για να πιάνουν άγρια ζώα από αυτοκίνητο.

Οι ιμάντες του GPB μπερδεύονται στον τροχό του καταδιωκόμενου αυτοκινήτου και τον μπλοκάρουν. Το περιπολικό μπορεί τότε να φρενάρει και να σταματήσει τον κακοποιό – ή να ελευθερώσει τους ιμάντες και να περιμένει το αυτοκίνητο του κακοποιού να ακινητοποιηθεί μόνο του.

Ο εφευρέτης της κατασκευής, Leonard Stock, δήλωσε στο Fox News ότι η ιδέα του ήρθε αφού είχε παρακολουθήσει πολλές καταδιώξεις της αστυνομίας: «Η κατάληξη μιας από αυτές ήταν να εμβολιστεί ένας αθώος οδηγός, οπότε έπεσα για ύπνο εκείνη τη νύχτα πολύ αναστατωμένος. Ξύπνησα απότομα στις 3 το πρωί και αυτή η κατασκευή ήταν η πρώτη μου σκέψη».

Το 40% περίπου των καταδιώξεων της αστυνομίας στις ΗΠΑ καταλήγουν σε συγκρούσεις.

Ο Stock υποστηρίζει ότι το PBG έχει δοκιμαστεί εξαντλητικά σε διάφορα οχήματα. Δεν έχει ακόμη πουλήσειτην εφεύρεσή του, αλλά είναι πρόθυμος να κάνει ζωντανές επιδείξεις σε όποιον ενδιαφέρεται.

Μέχρι σήμερα πάντως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η αστυνομία ένα φυγάδα με αυτοκίνητο είναι η διαδικασία TPAC των Βρετανών, που όμως απαιτεί συνδυασμένους ελιγμούς από πολλά περιπολικά συν τη χρήση καρφιών κλπ. Πολύ περίπλοκο…

Πηγή: drive.gr