10 λίρες πληρώνουν πλέον οι οδηγοί βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων τεχνολογίας Euro 3 ή προηγούμενης

Σε εφαρμογή τέθηκε χθες, Δευτέρα, το νέο ημερήσιο τέλος εισόδου (Toxicity charge) στο κέντρο του Λονδίνου.

Το T-charge στοιχίζει 10 λίρες και πλέον επιβάλλεται σε όλους τους οδηγούς βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων τεχνολογίας Euro 3 ή προηγούμενης, δηλαδή προ του 2006, που επιθυμούν να εισέλθουν στο κέντρο του Λονδίνου, τις εργάσιμες μέρες (7 πμ ως 6 μμ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ), πρόκειται για μία αποφασιστική κίνηση από το δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan για την καταπολέμηση της ρύπανσης, αλλά και των επιπτώσεων της.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Λονδίνου ανέφερε: «Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ζούμε σε μια πόλη όπου ο αέρας είναι τόσο τοξικός, που πολλά παιδιά μας μεγαλώνουν με προβλήματα στους πνεύμονες. Οι Λονδρέζοι υποστήριζαν συντριπτικά την πρόταση για την εισαγωγή αυτής της χρέωσης των 10 λιρών. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την υγεία των Λονδρέζων και να καθαρίσουμε το ρυπασμένο αέρα μας».

Περίπου 9.000 πρόωροι θάνατοι υπολογίζονται ετησίως στο Λονδίνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ 438 σχολεία στο κέντρο του Λονδίνου βρίσκονται σε περιοχές που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ποιότητας αέρα.

«Ο αέρας που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας είναι πολύτιμος», τόνισε σε περαιτέρω δηλώσεις ο δήμαρχος του Λονδίνου και επεσήμανε την αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της ρύπανσης στα επόμενα 5 χρόνια με ένα ποσό που θα αγγίζει τα 875 εκατομμύρια λίρες.

Πηγή: news.gr