Τα Σύβοτα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας. Αποτελούν ένα από τα κυριότερα θέρετρα της Ηπείρου και για το λόγο αυτό, κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο: καταπράσινοι λόφοι τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν νορβηγικά φιόρδ, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες δικαιολογούν απόλυτα το ότι τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Ένας κλειστός κόλπος αγκαλιάζει τα Σύβοτα στον οποίο βρίσκονται πληθώρα από νησιά. Τα κυριότερα από αυτά είναι ο Άγιος Νικόλαος και το Μαύρο Όρος.

Οι εξαιρετικές παραλίες της περιοχής των Συβότων οι οποίες ξεχωρίζουν για την σπάνια και μοναδική φυσική ομορφιά τους, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό.
Δείτε όλες της παραλίες των Συβότων.
Η ιστορία συνδέει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από το Θουκιδίδη “Σύβοτα νησιά”, μεταξύ των οποίων έγινε το 433 π.Χ. ναυμαχία μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Το όνομα του οικισμού κατά τη τουρκοκρατία ήταν Μούρτος το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 50. Η σημαντικότητα του παρελθόντος κατάφερε να κρατηθεί μέχρι και σήμερα. Τα Σύβοτα αποτελούν αφετηρία για μια εξόρμηση στα μνημεία της Ηπείρου που θα μείνει πραγματικά ανεξίτηλη στη μνήμη όλων όσοι την δοκιμάσουν.

Τα Σύβοτα αποτελούν μία περιοχή γεμάτη από δραστηριότητες. Όσοι αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές τους εκεί, δε θα πρέπει να παραλείψουν:
• Kαταδύσεις
• Iστιοπλοΐα
• Εκδρομές στους Παξούς, στην Πάργα καθώς και στα γύρω χωριά.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ενοικιάσετε ένα φουσκωτό σκάφος και να προγραμματίσετε μία διήμερη εξόρμηση στις γαλαζοπράσινες παραλίες της Ηπείρου.
Ξεκινήστε από τα Σύβοτα και συνεχίστε την απόδραση σας στα κοντινά νησάκια δοκιμάζοντας να κάνετε κατάδυση ή απλώς μια βουτιά με μάσκα με σκοπό να θαυμάσετε τον υπέροχο βυθό.
Το απόγευμα μπορείτε να πλεύσετε προς τους Παξούς, μια ευχάριστη διαδρομή στην οποία πιθανόν να έχετε ασυνήθιστη παρέα, τα δελφίνια του Ιόνιου Πελάγους.

Τα Σύβοτα απέχουν περίπου 465 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 345 χιλιόμετρα από τη συμπρωτεύουσα. Μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στα Σύβοτα υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές.
Η πρώτη είναι να χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου και το υπό κατασκευή τμήμα Κορίνθου – Πατρών που αποτελούν τμήματα της Ολυμπίας Οδού μέχρι το Ρίο. Από το Ρίο θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου – ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας που υπάρχει πριν το σταθμό διοδίων στο Αντίρριο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την θέα της περιοχής από την πεζογέφυρα που υπάρχει. Οδηγώντας στο υπάρχον οδικό δίκτυο Αντιρρίου Ιωαννίνων καθώς και στα ολοκληρωμένα τμήματα του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού (τμήμα της Νέας Οδού), θα φτάσετε στον τελικό σας προορισμό τα πανέμορφα Σύβοτα.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Θεσσαλονίκης μέχρι το Κλειδί, οδηγώντας στους αυτοκινητόδρομους Νέα Οδός (Αθήνα-Σκάρφεια) , Κεντρική Οδός (Σκάρφεια-Ράχες και Αιγαίου (Ράχες-Κλειδί) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. Από την Ηγουμενίτσα χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό θα φτάσετε στα Σύβοτα.

Από τη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιείσετε την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα, και από την Ηγουμενίτσα χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό θα φτάσετε στα Σύβοτα.