Το Συρράκο (ή Σιράκο) είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής.

Το Συρράκο, είναι παιδί της πέτρας. Κάθε κτήριο στο Συρράκο, από τα χαμόσπιτα μέχρι τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και τα παντοπωλεία, αποτελεί τμήμα μιας λίθινης ενότητας, αδιάσειστος μάρτυρας παρελθοντικής οικονομικής ευημερίας. Ξενώνες και εστιατόρια τηρούν κατά γράμμα το νόμο των Τζουμέρκων, ενώ το βουκολικό τοπίο ολοκληρώνουν οι βρύσες και τα καλντερίμια.Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο, τριώροφο σχολείο, το οποίο είναι και το μεγαλύτεροι κτίσμα του χωριού. Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται μηχανοκίνητα οχήματα με αποτέλεσμα να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η είσοδος οχημάτων επιτρέπεται μέχρι την είσοδο του χωριού, οπού ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο. Από το Συρράκο κατάγονται: Ο ποιητής του 19ου αιώνα Κώστας Κρυστάλλης, ο ποιητής και αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Ζαλοκώστας και ο αγωνιστής του 1821 και πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης.

Μια που ήρθαμε στο Συρράκο, αξίζει να επισκεφθούμε και τους Καλαρρύτες, Να σημειώσουμε εδώ ότι ενώ το Συρράκο και οι Καλαρρύτες σχεδόν έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και ενώ η απόσταση ανάμεσά τους σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 1.000 με 1.200 μέτρα, παρόλα αυτά για να πας οδικώς από το ένα στο άλλο πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο κύκλο περίπου 18 χιλιομέτρων , διότι μεταξύ τους παρεμβάλλεται η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού, ο οποίος είναι παραπόταμος του Άραχθου. Βέβαια όσοι αγαπούν την πεζοπορία δεν πρέπει με τίποτε να παραλείψουν τη διαδρομή αυτή, δηλαδή τη διάσχιση της χαράδρας. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο, κατηφορίζουμε συνεχώς, περνάμε δίπλα από δύο τρεις μικρούς καταρράκτες μέχρι που συναντούμε το ρέμα, περνάμε πάνω από το γεφυράκι και αμέσως μετά ανηφορίζουμε ξανά. Να υπολογίζετε ότι από το Συρράκο μέχρι τους Καλαρρύτες (ή το αντίστροφο) χρειάζεται περπάτημα το πολύ πολύ 2 ωρών με χαλαρό ρυθμό και αρκετά διαλείμματα. Να πούμε ακόμη ότι το ποταμάκι αυτό, το οποίο οι Συρρακιώτες το λένε Χρούσια, αποτελούσε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία (ή ορθότερα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία) από το 1881 έως το 1913.

Μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση στο Συρράκο και σε κοντινές περιοχές της Ηπείρου, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στο Συρράκο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου και το υπό κατασκευή τμήμα Κορίνθου – Πατρών που αποτελούν τμήματα της Ολυμπίας Οδού μέχρι το Ρίο. Από το Ρίο θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου – ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας που υπάρχει πριν το σταθμό διοδίων στο Αντίρριο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την θέα της περιοχής από την πεζογέφυρα που υπάρχει.

Οδηγώντας στο υπάρχον οδικό δίκτυο Αντιρρίου Ιωαννίνων καθώς και στα ολοκληρωμένα τμήματα του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού (τμήμα της Νέας Οδού), θα φτάσετε μέχρι την Άρτα. Από εκεί οδηγώντας δίπλα στον ποταμό Άραχθο με κατεύθυνση τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα θα φτάσετε στο Συρράκο, Προσήλιο και Καλαρρύτες. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 460 χιλιόμετρα.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Θεσσαλονίκης μέχρι το Κλειδί, οδηγώντας στους αυτοκινητόδρομους Νέα Οδός (Αθήνα-Σκάρφεια) , Κεντρική Οδός (Σκάρφεια-Ράχες και Αιγαίου (Ράχες-Κλειδί) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. Βγαίνοντας από το κόμβο 5α (Τζουμέρκα, Κάτσικας) κατευθυνόμαστε μέσω της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων – Άρτας και στη συνέχεια Ιωαννίνων – Συρράκου προς το Συρράκο που είναι και ο τελικός προορισμός μας.

Από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 293 Χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. Βγαίνοντας από το κόμβο 5α της Εγνατίας Οδού – Τζουμέρκα, Κάτσικας κατευθυνόμαστε μέσω της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων – Άρτας και στη συνέχεια Ιωαννίνων – Συρράκου προς το Συρράκο που είναι και ο τελικός προορισμός μας.