1. Οδηγείτε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα ή τις απότομες στροφές.

 

  1. Κολλήστε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου το ειδικό σήμα “ΠΑΙ∆ΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ” ώστε οι υπόλοιποι οδηγοί να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί.

 

  1. Για παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών καθισμάτων για την ασφάλιση τους. (Κ.Ο.Κ. Άρθρο 12 παράγραφος 5). Τα ειδικά καθίσματα διακρίνονται σε κατηγορίες βάσει της ηλικίας και του βάρους των παιδιών:

Κατηγορία 0       κιλά 0-10             ηλικία  έως 6-9 μηνών

Κατηγορία 0+     κιλά 0-13             ηλικία  έως 12-15 μηνών

Κατηγορία 1        κιλά 9-18             ηλικία  από 9 μηνών  έως 4 ετών

Κατηγορία 2-3    κιλά 15-36           ηλικία από 4 ετών έως περίπου 12 ετών.

 

  1. Τα μεγαλύτερα (άνω των 13 ετών) παιδιά πρέπει να δένονται σε κάθε διαδρομή με τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι το πάνω τμήμα της ζώνης περνά από τον θώρακα και όχι από τον λαιμό του παιδιού, και ότι το κάτω τμήμα της διέρχεται από το ισχίο και την περιοχή του μηρού. Αν διαπιστώσετε ότι η ζώνη ασφαλείας δεν είναι κατάλληλη για το παιδί σας, αγοράστε του ένα ειδικό καθισατάκι που θα το σηκώσει λίγο πιο ψηλά κι ας είναι πάνω από 12 ετών.

 

  1. Να σκεπάζετε το παιδικό κάθισμα όταν αφήνετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, διότι αν ζεσταθούν πολύ τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο παιδί.

 

  1. Δεν θα πρέπει τα παιδιά να κάθονται στη θέση του συνοδηγού μέχρι και την ηλικία των 12 ετών καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και εάν είναι δεμένα με τη ζώνη ασφάλειας τα παιδιά κικνδυνεύουν από σοβαρούς τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος ακόμη και με μικρή ταχύτητα. Η ζώνη και ο αερόσακος είναι κατασκευασμένα για να προστατεύουν άτομα με μεγαλύτερο ύψος και βάρος από αυτό των παιδιών.  Μόνη εξαίρεση η χρήση ειδικού καθίσματος (κατηγορίας 0) για παιδιά ηλικίας μέχρι 6-9 μηνών που τοποθετείται με το παιδί να κοιτά προς τη πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού, και μόνο όταν στο όχημα βρίσκεται μόνο ο οδηγός. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να απενεργοποιείται ο αερόσακκος του συνοδηγού.

 

  1. Φροντίστε να έχετε ενεργοποιήσει τις παιδικές ασφάλειες που δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των πίσω θυρών  από μέσα, καθώς και των παραθύρων.

 

  1. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα στο αυτοκίνητο ούτε στιγμή.  Κινδυνεύουν άμεσα από θερμοπληξία,  από πιθανή απασφάλιση και μετακίνησή του αυτοκινήτου ή  από εγκλωβισμό.