Πάνω στο καταπράσινο βουνό των Κενταύρων, και με υπέροχη θέα στην πόλη του Βόλου, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Μακρινίτσας. Το λεγόμενο «μπαλκόνι» του Πηλίου, με την πανέμορφη αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα στενά, τις όμορφες εκκλησιές, και την περίτεχνη βρύση στην πλατεία με τα πλατάνια, είναι ένας από τους πιο όμορφους ανοιξιάτικους προορισμούς, μέσα στην οργιώδη φύση της ορεινής Μαγνησίας.

Η Μακρινίτσα είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 300 μ. μέχρι 850 μ. Η κεντρική πλατεία είναι στα 625 μ. Πλησιάζοντας από Βόλο και 3 χλμ. πριν φτάσουμε, έχουμε μπροστά μας τη θέα ολόκληρου του χωριού. Χτίσθηκε το 1204, όπως μας ενημερώνει μία πινακίδα λίγο πριν την κεντρική πλατεία. Το χωριό ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, τα καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα αρχοντικά του, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια του, τις 60 περίπου παραδοσιακές του κρήνες (από τις οποίες οι 40 έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία) και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις καστανιές, τις καρυδιές και τις οξιές.

Περιπλανηθείτε μέσα στα γραφικά στενά του χωριού και θαυμάστε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και το πλούσιο πράσινο της φύσης. Η θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο είναι μαγευτική, ειδικά το βράδυ. Ακόμη, κοντά στην Μακρινίτσα βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό της Πορταριάς, με τα τρεχούμενα νερά, κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση και τους μύθους του όρους των Κενταύρων. Αξίζει μια επίσκεψη στο “Μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου”, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων από ολόκληρο το Πήλιο, όπως π.χ. παραδοσιακά κουστούμια, βιβλία, παλιές φωτογραφίες, εργαλεία, κειμήλια, φιρμάνια, κοσμήματα, το λάβαρο του 1878, όπλα, εξαρτήματα παρασκευής τσίπουρου και μια εκπληκτική συλλογή από έργα του λαϊκού Πηλιορείτη ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου

Μέσα στο χωριό θα βρείτε ότι ποθεί η καρδιά σας. Εστιατόρια και ταβέρνες με υπέροχη θέα και παραδοσιακές νοστιμιές θα σας ευχαριστήσουν αναμφίβολα. Πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία, κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατάνων και δοκιμάστε τοπικά γλυκά. Όσον αφορά την διαμονή σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα καταλύματα της περιοχής είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χωρίς ωστόσο να τους λείπει τίποτα από παροχές. Είναι ένας άρτια οργανωμένος τουριστικός προορισμός.

Η Μακρινίτσα απέχει περίπου 340 χιλιόμετρα από Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε εκεί χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), μέχρι τον κόμβο του Βελεστίνου. Από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Βόλου Λάρισας μέχρι το Βόλο, την περιφερειακή οδό του Βόλου και την επαρχιακή οδό πηλίου θα φτάσετε στη Μακρινίτσα.

Περίπου ίδια είναι και η απόσταση από την Θεσσαλονίκη. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς Αθήνα και στη συνέχεια τον Αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» με την ίδια κατεύθυνση μέχρι τον κόμβο του Βελεστινου Από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Βόλου Λάρισας μέχρι το Βόλο, την περιφερειακή οδό του Βόλου και την επαρχιακή οδό πηλίου θα φτάσετε στη Μακρινίτσα.